Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds bundelt kapitaal van vele investeerders. Elke belegger heeft gedeeltelijk eigendom en het beleggingsfonds kan vervolgens met de gezamenlijke inleg van alle individuele beleggers investeren in beleggingen. Beleggingsfondsen bieden een breed scala aan investeringsmogelijkheden. Ze kunnen ook profiteren van diversificatie, lagere transactiekosten en management expertise. Dit kan helpen om een deel van het risico dat individuele beleggers lopen te verminderen. Zoals al gezegd zijn er een flink aantal verschillende beleggingsfondsen om uit te kiezen. Het is daarom erg belangrijk om vooraf onderzoek te doen in het vinden van de beste beleggingsfondsen voor jouw situatie. Beleggen kan enig risico met zich meebrengen maar door veel kennis op te doen kun je veel ongewenste gevolgen besparen.

Beleggen in aandelenfondsen

Aandelenfondsen zijn een tak binnen de beleggingsfondsen dat voornamelijk in aandelen belegt. Het kan actief of passief worden beheerd. Je zult ook vaker de term stock funds voorbij zien komen. Dit is de Engelse benaming van aandelenfondsen. Een belegger binnen de aandelenfondsen verspreid in principe zijn investering over verschillende individuele aandelen. Door deze verspreiding van aandelen ben je altijd verzekerd dat als het met een bedrijf slecht gaat, jouw aandelen binnen de ander bedrijven deze daling kunnen compenseren. Binnen deze soort van beleggingsfonds wordt er voornamelijk gecategoriseerd op basis van grootte van het bedrijf, de investeringsstijl van de deelnemingen, de portefeuille en de geografische locatie. Aandelenfondsen worden ook gecategoriseerd op basis van het feit of ze binnenlands of internationaal zijn. Dit kunnen brede markt fondsen, regionale fondsen of fondsen zijn voor één land. Er zijn daarnaast ook gespecialiseerde aandelenfondsen die zich richten op bedrijfssectoren zoals de gezondheidszorg, grondstoffen en onroerend goed. Beleggen in een aandelenfonds is ideaal voor beleggers die niet volledig thuis zijn in financieel beleggen of voor degene die niet over een grote hoeveelheid kapitaal beschikken om mee te investeren. Aandelenfondsen zijn voor de meeste mensen een praktische investering.

Beleggen in obligatiefondsen

Obligatiefondsen worden ook wel schuldfondsen genoemd. Binnen deze tak van beleggingsfondsen wordt er namelijk belegt in obligaties en schuldinstrumenten. Obligaties zijn bedrijven zoals de overheid, gemeente of zakelijke bedrijven en het schuldinstrument is bijvoorbeeld door een hypotheek gedekte effecten. Als belegger leen je in principe geld uit aan een van deze instanties en dit wordt aan jou terug betaald met een rente percentage. Dit geeft als hoofddoek dat de belegger een maandelijks inkomen eruit haalt. Obligatiefondsen bieden beleggers onmiddellijk resultaat en vereist maar een minimum investering. Vanwege de omgekeerde relatie tussen rentetarieven en obligatiekoersen heeft een langlopende obligatie een groter renterisico dan een kortlopende obligatie. Hoewel aandelenfondsen geschikt zijn voor beleggers die nieuw zijn in deze wereld, wordt het obligatiefonds gezien als minder risico.

Beleggen in vastgoedfondsen

Wanneer je denkt aan beleggen in vastgoed, dan is een huis waarschijnlijk het eerste wat er in je opkomt. Dit is ook zeker een tak binnen vastgoedfondsen, maar daarnaast zijn er een tal van andere opties om in te beleggen en deze zijn niet allemaal fysieke eigendommen. Een van de belangrijkste manieren waarop investeerders geld verdienen met onroerend goed, is door verhuurder te worden van een huurwoning. Ook wordt er vaak geïnvesteerd in het opknappen van een oud vervallen huis om het vervolgens te verkopen met winst. Mocht je niet direct willen bezitten in eigendommen dan kun je ook in vastgoed beleggen in aandelen. Een factor die erg belangrijk is om op te letten bij vastgoedfondsen is dat het soms erg makkelijk kan veranderen in een 24/7 baan, in plaats van een extra inkomen. Er komt bij het verhuren of renoveren van een pand namelijk erg veel zaken bij kijken. Je kunt er altijd voor kiezen om een vastgoedbeheerder in te huren die deze taken voor jou overneemt. Daarnaast is het belangrijk om je investeerders en huurders zorgvuldig te kiezen. Dit verlaagt jouw risico op grote problemen.

Beleggen in mixfondsen

Mixfondsen is een combinatie van verschillende manieren van beleggen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, die als volledige belegging worden gebruikt. Doordat er een belegging plaatsvindt binnen meerdere takken, ontstaat er een verspreiding van de portefeuille. Binnen mixfondsen is het mogelijk om met een klein of groot bedrag te beleggen en is altijd aan te passen aan ieder individu. Doordat er wordt ingezet op verschillende takken, is er een grote vermindering van risico in vergelijking met het beleggen binnen één specifieke tak van beleggingsfondsen. Dit kan echter wel potentieel rendement belemmeren. Een belegger met meerder takken kan bijvoorbeeld obligaties, aandelen, contanten en vastgoed aanhouden, terwijl een belegger binnen één categorie alleen aandelen kan houden. Het houden van één categorie kan gedurende een bepaalde periode beter presteren, maar historisch gezien presteert geen enkele tak tijdens elke periode beter. Als belegger moet je altijd nagaan wat jouw risicotolerantie en beleggers stijl is. De fondsen kunnen variëren van agressief tot conservatief. Een fonds met een agressieve stijl brengen een veel hoger risico naar aandelen dan een conservatieven. Het beleggen in mixfondsen zal bijvoorbeeld in de loop van de tijd de investeerder en zijn investering tegemoet komen zonder te veel risico op te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *