Wat is een ETF?

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een naam wat een verzameling van effecten omvat, zoals aandelen. ETF’s lijken in veel opzichten op onderlinge fondsen, maar ze zijn echter genoteerd aan beurzen en ETF-aandelen worden gedurende de dag verhandeld, net als gewone aandelen. ETF’s kunnen veel soorten beleggingen bevatten, waaronder aandelen, grondstoffen, obligaties of een combinatie van beleggings typen. Het is een verhandelbaar effect, wat betekent dat het een bijbehorende prijs heeft waardoor het gemakkelijk kan worden gekocht en verkocht. Ook bieden EFTF’s lage kostenverhoudingen en minder makelaarscommissies dan wanneer de aandelen afzonderlijk worden gekocht. Het heet Exchange Traded fund omdat het net als aandelen op een beurs wordt verhandeld. Onderlinge fondsen worden niet op de beurs verhandeld en worden slechts eenmaal per dag verhandeld nadat de markten zijn gesloten.

De verschillende soorten ETF’s

Er zijn verschillende soorten ETF’s beschikbaar voor beleggers die kunnen worden gebruikt voor het genereren van inkomsten, speculatie, prijsverhogingen en om het risico in de portefeuille van een belegger af te dekken of gedeeltelijk te compenseren. Obligatie-ETF’s kunnen bijvoorbeeld staats-, bedrijfs- en lokale obligaties zijn. Industrie-ETF’s zijn voor een specifieke sector zoals technologie, het bankwezen of de olie- en gassector. Commodity-ETF’s beleggen in grondstoffen waaronder ruwe olie of goud. Valuta-ETF’s beleggen in vreemde valuta zoals de euro of de Canadese dollar. Inverse-ETF’s proberen winst te behalen uit voorraad dalingen door short te gaan op aandelen. Shorten is een aandeel verkopen, een waardedaling verwachten en het tegen een lagere prijs terugkopen.

Hoe koop of verkoop je ETF’s

Het handelen in ETF’s gaat via een online- en/of traditionele broker. Je kunt enkele van de beste brokers in de branche voor ETF’s bekijken via verschillende beschikbare lijsten. Een alternatief voor standaard brokers, zijn robo-adviseurs zoals Betterment en Wealthfront. Dit zijn beide beleggingsapps die gebruik maken van ETF’s in hun beleggingsproducten.

Voor- en nadelen van ETF op een rijtje.

De voordelen van ETF’s zijn dat je toegang krijgt tot veel voorraden van verschillende industrieën tegen een lage kostenratio een minder makelaars commissies. Daarnaast is er een betrouwbaar risicobeheer dankzij diversificatie waardoor je ook als conservatieve belegger geen extreme risico zult voelen. Daarnaast zijn er ook ETF’s die zich specifiek richten op bepaalde bedrijfstakken. ETF’s brengt echter ook wat nadelen mee. Actief beheerde ETF’s hebben namelijk hogere vergoedingen en ETF’s die zich op één branche richten beperken de diversificatie. Hierdoor kan het soms alsnog meer risico opleveren dan gewenst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *