Hoe in opties beleggen?
In opties beleggen, dat kan toch niet? Zeker wel, in opties beleggen is een hele mooie aanvulling op een aandelenportefeuille. Men zegt ook wel: ”Wie […]
Vermogensbeheer is een middel om uw vermogen te laten beheren door een expert. U kunt er zelf voor kiezen om een vermogensbeheerder dit voor een deel van uw vermogen te laten doen, of voor uw hele vermogen. Natuurlijk is het uiteindelijke doel om uw vermogen te laten groeien en een expert heeft hiervoor de kennis en ervaring in huis. De vermogensbeheerder beheert bijvoorbeeld de beleggingsportefeuilles. Vaak hebben mensen of instellingen zelf niet de knowhow om dit in eigen beheer te doen. Een deskundige begeleiding kan in een dergelijke situatie veel financiële tegenslagen voorkomen.
De vermogensbeheerder zal in eerste instantie uw beleggingsdoel inventariseren. Welke risico’s zijn er en welke risico’s wilt u lopen? U kunt samen met de vermogensbeheerder de beleggingsstrategie bepalen, waarbij u gebruik maakt van zijn deskundige oordeel en advies. Het opstellen van een risicoprofiel is verplicht, maar dit is in de loop der tijd wel aan te passen aan de actuele situatie. De volgende stap is meestal het openen van een beleggingsrekening op uw naam. U blijft dus zelf volledig de eindverantwoording houden voor uw vermogen.
Uw vermogensbeheerder kiest de beleggingen binnen uw beleggingsportefeuille, eventueel rekening houdend met uw voorkeuren of wensen. Wanneer er een keuze is gemaakt, zorgt de vermogensbeheerder voor een juiste afhandeling van de koop- en verkooptransacties binnen deze portefeuille. Hij speelt actief in op de veranderingen in de markt, om hier het hoogste rendement uit te halen.
Met een grote regelmaat wordt uw beleggingsprofiel en beleggingsdoel getoetst, het is belangrijk dat deze nog actueel zijn. Ook zal er periodiek de verdeling hersteld worden binnen uw beleggingsportefeuille.
Vermogensbeheer heeft meestal een aantal belangrijke componenten, zoals private banking, beleggingsadvies en tax planning. Daarbij is een goed advies op het gebied van aandelen en obligaties natuurlijk ook belangrijk. Een deskundige vermogensbeheerder informeert u over de kansen, maar ook over de risico’s. Daarbij wordt er altijd naar de toekomst gekeken, zodat uw financiële situatie er ook voor een latere periode nog rooskleurig uitziet.
Niet iedereen heeft de behoefte aan een vermogensbeheerder, maar soms is het wel verstandig. Zeker wanneer u plotseling ineens de beschikking krijgt over een groot geldbedrag, is het verstandig om aan een vermogensbeheerder te denken. Bijvoorbeeld bij het verkrijgen van een erfenis of geldprijs van boven de 100.000 euro. Ook bij lagere bedragen kan het soms slim zijn om voor een ‘light’ vermogensbeheer te kiezen.
Een geschikte vermogensbeheerder heeft altijd een vergunning van de Nederlandse Bank en u kunt ook vragen naar resultaten die in het verleden zijn behaald. Daarbij moet er natuurlijk een klik zijn tussen u en de vermogensbeheerder. Hier vind u een overzicht van online brokers en vermogensbeheerders.
De risico’s van vermogensbeheer zijn zo klein of zo groot als dat u zelf toestaat. Meestal geldt hier wel de stelregel dat hoe hoger het nagestreefde rendement is, hoe groter ook de risico’s zijn. Snel veel geld verdienen, brengt ook een groter risico met zich mee. Spreiden is minder riskant, maar geen garantie voor een positief eindresultaat. Natuurlijk kan de beheerder wel aansprakelijk worden gesteld als bepaalde afspraken niet worden nageleefd.
De kosten voor vermogensbeheer zijn afhankelijk van de mate waarin u op de vermogensbeheerder leunt. Vanzelfsprekend zijn de kosten hoger als u de vermogensbeheerder alles laat doen. Daar staat tegenover dat de kans dat u een groter rendement behaalt ook groter is, zeker als u zelf geen verstand van dergelijke zaken heeft.