Heb je zelf niet de kennis, de tijd of het geduld om zelf te beleggen, dan is laten beleggen een goed idee om je spaargeld te laten renderen. Immers, laat je het geld op de bankrekening staan, dan wordt je daar niet vrolijk van aan het einde van het jaar.
Laten beleggen is niet alleen voor de rijken der aarde. Er zijn veel banken en beleggersinstituten die graag voor jou beleggen. En dat kan al met een inleg van enkele tientjes per maand. Denk dan aan bijvoorbeeld fondsbeleggen, waarbij je elke maand vijftig euro stort gedurende een vooraf afgesproken periode. Je kan natuurlijk ook in één keer je bankrekening leeg trekken en bijvoorbeeld tienduizend euro uit handen geven en daar mee laten beleggen. Er zijn veel mogelijkheden, met allemaal hun eigen voor- en nadelen.
Spaarbeleg fiasco
In de jaren negentig leek spaarbeleggen het gouden ei voor veel onervaren beleggers. Het idee was simpel: elke maand legde je bijvoorbeeld 100 euro in en na 10 jaar zou je een flinke som geld krijgen. Aldus het idee. Maar helaas hadden veel mensen de kleine, en onmogelijk te begrijpen, lettertjes niet gelezen. Toen de aandelenwereld eind jaren negentig in elkaar klapte, was het leed niet te overzien en hadden veel mensen in plaats van een dikke winst opeens een schuld van vele tienduizenden euro’s.
Wat was er mis gegaan? Ten eerste werd er aan de mensen niet verteld dat ze eigenlijk niet spaarden, maar een lening afsloten. De 100 euro die ze per maand inlegden, was het afbetalen van een lening die ze onbewust waren aangegaan. Van deze lening werden de aandelen gekocht en als de aandelen dan meer waard werden en na tien jaar werden verkocht, hadden de mensen een leuke winst. Echter, de aandelen werden minder waard en er waren ook nog eens allerlei verborgen kosten en verzekeringen die onduidelijk werden vermeld.
Spaarbeleggen is de boeken in gegaan als schoolvoorbeeld hoe je niet moet laten beleggen door anderen. Maar hoe moet het dan wel?
Fondsbeleggen
Tegenwoordig bieden veel banken en financiële instelling een veel transparantere vorm van “spaarbeleggen” aan, waarbij niet vooraf direct een positie wordt ingenomen, maar waarbij je ingelegde geld samen met andere inleggers wordt geïnvesteerd in een mandje met aandelen. Dit is relatief risicovrij en er komen geen leningen, verborgen kosten of verzekeringen meer aan te pas. Bij fondsbeleggen kan je ook vaak kiezen wat je beleggingsprofiel is, hoeveel risico wil je nemen.
Het enige waar je bij fondsbeleggen op moet letten is: welke kosten komen voor jouw rekening? Dit kunnen beheerskosten, transactiekosten en rendementskosten zijn. Tegenwoordig staan deze vaak duidelijk vermeld op de website van de aanbieder. Ook is het goed om na te gaan of je makkelijk kan uitstappen en wat daarvan de kosten zijn.
Zelf zijn we zeker een voorstander van fondsbeleggen voor de voorzichtige en minder avontuurlijke belegger die in alle rust wil laten beleggen.
Vermogensbeheer
Vermogensbeheer is vaak voor mensen die iets meer hebben dan honderd euro in de maand, veel vermogensbeheerders beginnen vanaf tienduizend euro, maar er zijn er ook waarbij je pas vanaf een paar miljoen langs mag komen voor een goed gesprek.
Bij het laten beleggen door een vermogensbeheerder, is het belangrijk in zee te gaan met bedrijven die een goede track-record hebben en zijn aangesloten bij de AFM. Daarnaast maak je met je vermogensbeheerder een verwachtingspatroon en een profiel op. Met de verwachting en het profiel gaat deze dan aan de slag en investeren in aandelen, opties en obligaties om het maximale rendement voor je te verkrijgen.
Ook een vermogensbeheerder zal kosten in rekening brengen. Zorg er voor dat deze kosten duidelijk worden vermeld in het contract en vraag er naar om de rendementen uit het verleden netto of bruto zijn. Immers heeft het profiel dat bij je past in het verleden een rendement van 5% op jaarbasis, dan is dat niet slecht, tenzij het bruto was en er ook nog eens 3% beheerskosten vanaf gaan.
Conclusie
Laten beleggen, neemt een stukje zorg weg, echter laat je niet rijk rekenen en zorg er voor dat alle kosten duidelijk vermeld staan in de overeenkomst.