Wat is een IPO (beursgang)?

We spreken van IPO, ofwel Initial Public Offering, als een bedrijf voor de eerste keer op de beurs treedt en hier aandelen te koop aanbiedt met als doel kapitaal op te halen. In de volksmond zeggen we ook wel ‘naar de beurs gaan’. Na een IPO staat het bedrijf beursgenoteerd en is het in staat kapitaal van publieke investeerders aan te trekken. Op deze manier vergaard het bedrijf vermogen en kan het uiteindelijk doorgroeien. 

Een IPO is voor veel beleggers interessant omdat het vanaf dat moment mogelijk is om een aandeel te krijgen in het bedrijf. Tevens is er ook de mogelijkheid dat deze nieuwe bedrijven op de beurs nog flink zullen groeien. Dit maakt het natuurlijk nóg aantrekkelijker voor zowel de grote als kleine beleggers om hierin te beleggen.  

Een bedrijf kan niet zomaar zelf de beurs op gaan, het bedrijf moet namelijk in de meeste gevallen begeleidt worden door minstens één bank. Deze bank helpt ook onder andere bij het bepalen van de waarde van de aandeelprijs. Teven moet een bedrijf ook voldoen aan allerlei wetten en regels. Het bedrijf moet onder meer financiële informatie als boekhouding en winst verstrekken die van belang kan zijn voor de concurrentie. Naast deze verplichtingen, is een IPO ook een kostbare kwestie voor een bedrijf.