Wat is de Nasdaq?

De National Association of Securities Dealers Automated Quotations, ofwel NASDAQ, is samen met de New York Stock Exchange, de grootste effectenbeurs in Amerika. Handelen op de Nasdaq kan al sinds 1971 en was toen de eerste elektronische effectenbeurs in de wereld. De handel verloopt bij deze beurs niet via menselijke acties maar wordt volledig door computers afgehandeld. Daarom wordt Nasdaq ook wel de schermenbeurs genoemd. 

Nasdaq Composite index 

Binnen de Nasdaq zijn er twee belangrijke indexen. Als er wordt gesproken over de koers van ‘de Nasdaq’ wordt daarmee over het algemeen de Nasdaq Composite index bedoeld. Alle aandelen die aan de Nasdaq zijn genoteerd, bevinden zich in de Nasdaq Composite. Deze index bevat meer dan 3000 aandelen. Op de Nasdaq worden voornamelijk aandelen verhandeld van technologiebedrijven. Daarom wordt deze beurs vaak als volatiel beschouwd. Dit betekent dat de de koers erg beweeglijk kan zijn. Hoe hoger de volatiliteit, hoe sterker de schommelingen in de prijs. 

Nasdaq composite 2000-2020

Bron: business insider
Het verloop van de Nasdaq Composite in de afgelopen 20 jaar (2000-2020) 

Nasdaq-100 index

Gezien het grote aantal aandelen in de Nasdaq Composite, is er gekozen om nog een index te introduceren. Handel in opties, futures en ETF’s vindt voornamelijk plaats in de Nasdaq-100 index. De Nasdaq-100 bestaat uit de 100 grootste niet-financiële bedrijven op de Nasdaq beurs. Je vindt in deze index aandelen van grote bedrijven als Apple, Ebay, PayPal, Amazon en Booking. 

nasdaq-100 2000-2020

Bron: business insider
Het verloop van de Nasdaq-100 in de afgelopen 20 jaar (2000-2020)