Wat is de beurs?

Met de beurs wordt in feite de effectenbeurs bedoeld. De effectenbeurs is de plek waar gehandeld wordt in effecten zoals aandelen, obligaties en dergelijke. Kopers en verkopers kunnen elkaar op de beurs vinden waardoor er transacties kunnen ontstaan. Ook kunnen er via de beurs nieuwe effecten worden uitgegeven en regelt de beurs ook de uitkering van dividend. 

Elektronisch handelen

Vroeger moest men voor het kopen en verkopen van effecten naar een fysieke beurs toe. Nu is dat wel anders. Sinds 1998 is het toegestaan om elektronisch te handelen op de effectenbeurs. Merendeel van de handel gebeurt dan ook tegenwoordig via het internet. Door de verschuiving van fysiek naar digitaal, gingen steeds meer bestaande beurzen fuseren om zo op grotere schaal te kunnen handelen. New York Stock Exchange en Euronext zijn voorbeelden van grote gefuseerde effectenbeurzen.

Nederlandse beurs 

De effectenbeurs in Amsterdam wordt door velen gezien als de oudste beurs ter wereld. De effectenbeurs van Nederland valt onder de gefuseerde effectenbeurs Euronext. Hoewel de effectenbeurs nog steeds gevestigd zit op Beursplein 5 in Amsterdam, gebeurt de handel vrijwel alleen nog via het internet. De beurs wordt gemeten met de AEX, AMX en de AScX. Handel op de Amsterdamse beurs vindt op werkdagen plaats van 9 tot half 6. In het weekenden en op feestdagen is het niet mogelijkheid te handelen op de beurs.

Wat is de beurs header