Wat is de AEX?

AEX staat voor Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste beursindex in Nederland. In deze index wordt de koersontwikkeling getoond van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs. In de AEX vind je aandelen van bedrijven als Shell, Adyen, ING, Heineken en KPN. De aandelen binnen de AEX Index worden tussen 9 en 5 op maandag tot en met vrijdag verhandeld. De waarde van deze aandelen verschillen constant waardoor ook de stand van de AEX index continu in beweging is. De stand van de AEX wordt berekend middels het gewogen gemiddelde van de koersen van deze 25 aandelen.

aex index

Bron: Euronext
Zie hier het verloop van de AEX Index in de afgelopen 21 jaar (1999-2020)

Economische klimaat 

Je kunt de AEX ook beschouwen als een afspiegeling van het economische klimaat in Nederland. Als het goed gaat met de economie in Nederland, dan stijgt de AEX en als het minder gaat, daalt de economie. Kijk bijvoorbeeld naar de koersontwikkeling van de AEX aan het begin van de corona crisis (maart 2020). Hoewel je de AEX dus een beetje als afspiegeling kunt zien, is het een redelijk simpele redenatie gezien alleen de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in de AEX meegenomen worden. En deze 25 bedrijven zijn niet de enige bedrijven die invloed hebben op de economie in Nederland. 

AMX Index en AScX Index

De aandelen van de grootste 25 bedrijven binnen de AEX Index zijn niet de enige aandelen die op de Amsterdamse beurs worden verhandeld. De middelgrote bedrijven worden vertegenwoordigd in de AMX Index (nummers 26-50) en de kleinste bedrijven in de AScX Index (nummer 51-75).

AMX Index

Bron: Euronext
Zie hier het verloop van de AMX Index in de afgelopen 21 jaar (1999-2020)

ASCX INDEX

Bron: Euronext
Zie hier het verloop van de AScX Index in de afgelopen 19 jaar (2001-2020)