Wat is daytraden?

Het kopen en verkopen van effecten binnen één handelsdag wordt daytraden genoemd. De tijd waarin iemand zijn effecten koopt en verkoopt kan verschillen tussen seconden (flitshandel) maar ook uren. De posities worden aan het einde van elke dag afgesloten zodat je de volgende dag begint met een zogeheten clean sheet. Het doel is dus om aan het eind van de dag geen effecten meer in bezit te hebben. Op deze manier vermijden daytraders het risico dat de beurzen lager openen dan de vorige dag. 

Daytraders profiteren van de koersbewegingen gedurende de dag. Met daytraden behaal je over het algemeen een kleine winst door de kleine fluctuaties in de koers. Daarom handelen daytrader vaak met grote volumes zodat een kleine winst per verkoop uiteindelijk toch nog kan uitlopen tot een grote totale winst. Daytraders nemen de technische analyse, ontwikkelingen in het nieuws en/of bewegingen van andere gerelateerde effecten in acht bij het maken van hun beslissingen omtrent het kopen en verkopen van de effecten. 

Hogere kosten

Daytraden kan echter ook hoge kosten met zich mee brengen. Je opent namelijk elke dag weer één of meerdere nieuwe posities waardoor je veel transacties uitvoert. Hierdoor betaal je automatisch veel transactiekosten en commissie aan de (online) broker. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Bij sommige brokers, voornamelijk CFD brokers, kan het ook zijn dat je geen commissie betaalt.

daytraden