ING – zelf beleggen

Over de ING – zelf beleggen

ING is natuurlijk één van de bekendste grootbanken van Nederland. Samen met de ABN-AMRO en de Rabobank vormen ze het hart van de Nederlandse banken. Dat de ING dan ook mogelijkheden biedt om zelf te beleggen, zal niet verrassend zijn. Maar wat zijn de mogelijkheden bij ING en wat zijn de kosten, is het waar dat de grootbanken veel duurder zijn dan Binck of DeGiro? We gaan er eens naar kijken en zetten alles voor je op een rij bij deze review van zelf beleggen met de ING.

Voordat we begonnen met de review, hadden we een aantal vooroordelen. De ING is veel te duur, de helpdesk is vast stroperig en traag en het zou ons niets verbazen dat het allemaal omslachtig is bij het openen van een beleggingsrekening. De uitslag was best verbazend, sommige dingen worden slechts gedeeltelijk bevestigd en andere onderdelen waren verrassend goed.

Waarom de rating

Grote Nederlandse bank

En niet alleen een Nederlandse bank, maar een Nederlandse bank die te groot is om niet gered te worden als het fout gaat. Toen in 2008 de financiële wereld in elkaar stortte en diverse banken omvielen, had ook de ING het zwaar. Echter samen met de SNS en ABN werden ze gered door de Nederlandse staat. Immers als de ING zou omvallen, zou de hele Nederlandse economie in elkaar klappen. Hierdoor kan je rustig zeggen dat je geld bij de ING zeer zeker staat en je je geen zorgen hoeft te maken mocht er weer een financiële crisis komen.

Rekeningen koppelen

Je kunt je betaalrekening koppelen aan je beleggersrekening en dat biedt heel veel voordelen. Binnen enkele secondes staat er geld van je betaalrekening op je beleggersrekening en terug. Dit biedt natuurlijk heel veel voordelen ten opzichte van een Binckbank of De Giro, daar kan er snel een dag overheen gaan of in het weekend zelfs enkele dagen.

Handelsbeurzen

Toegang tot de 20 grootste en belangrijkste beurzen, met gratis real time koers informatie. Misschien missen een paar exotische aandelen, maar de ING heeft de focus gelegd op toegang geven tot de beurzen waarop de meeste mensen echt handelen.

Tarieven

De handelstarieven voor het aan- en verkopen van aandelen bij de ING zijn goedkoper dan die van de directe concurrenten zoals ABN-AMRO en Rabobank. Voor sommige fondsen en trackers wordt er zelfs geen enkele kosten inrekening gebracht.

Eenvoudig in gebruik

Ben je op zoek naar een relatief eenvoudige manier van handelen, zonder een miljoen mogelijkheden (die de meeste mensen toch niet gebruiken), dan heeft de ING de juiste omgeving. Nee het is geen Apple setting, maar zeer overzichtelijk en verrassend makkelijk in gebruik.

Eenvoudig openen

Heb je een ING rekening, dan is de beleggingsrekening zo geopend, zonder al te veel poespas.

Mobiele app

Ook hier is de ING niet achter gebleven, ze hebben een goede app, waarmee je de basisorders kan uitvoeren en je overal inzicht hebt in beleggingen.

Persoonlijk contact

Het is en blijft de ING, een reusachtige bank, waarbij mensen komen en gaan en van een persoonlijke band opbouwen geen spraken is. Zoek je contact dan zal je niet snel dezelfde persoon aan de lijn krijgen en dat kan soms tot verwarring leiden. Echter je kan je zelf ook de vraag stellen, hoe vaak bel ik eigenlijk met een helpdesk en hoe belangrijk is het dan dat ik dezelfde persoon te spreken krijg?

Beperkte analyse tools

Alle basisfuncties zijn er, echter wil je toch een diepere inkijk in de achterliggende cijfers en deze analyseren om daar een strategie op te bouwen dan is dat helaas niet mogelijk bij de ING. De ING biedt echt zelf beleggen aan als basis tool, om de eerste stappen te zetten in de wereld van het beleggen.

Bewaarloon

De ING vraagt nog een bewaarloon en dat is heel jammer, nergens voor nodig en eigenlijk niet meer van deze tijd.

Transactie kosten

Het klopt dat de ING goedkoper is als de andere grootbanken, echter blijven ze toch wel een stuk duurder dan de nieuwe spelers op de markt.

Beperkt aanbod

Wat de ING aanbied doen ze goed, maar wil je naast de grote beurzen ook eens in wat anders handelen, dan kan dat niet bij de ING.

Conclusie

We kunnen rustig stellen dat de ING het veel beter doet dan we zelf hadden verwacht. De omgeving waarin je gaat handelen is zeer prettig, werkt snel en is eenvoudig van opzet. Zeker als je al bij de ING bankiert en je wil de eerste stappen zetten in de wereld van zelf beleggen, dan is de ING een serieuze optie om mee te starten. Het klopt dat het niet alle functies heeft en een beperkter aanbod, echter het heeft voldoende mogelijkheden en je zult zeker als beginnende belegger geen functies missen. Willen ze echter de stap maken om echt concurrerend te worden met bijvoorbeeld een aanbieder als Binckbank, dan zijn ze er nog niet en zullen ze ook wat moeten aan hun kosten structuur.

Plaats een recensie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw beoordeling:

Prijs:

Service:

Kwaliteit:

Gebruiksvriendelijkheid:

Rating

7.5 Goed!

Voordelen

  • Grote Nederlandse bank
  • Rekeningen koppelen
  • 20 Handelsbeurzen
  • Redelijk scherpe tarieven
  • Eenvoudig in gebruik
  • Eenvoudig te openen
  • App

Nadelen

  • Persoonlijk contact
  • Beperkte analyse tools
  • Bewaarloon
  • Transactie kosten
  • Beperkt aanbod

Beste platformen