Hoe werkt beleggen in olie en andere grondstoffen?

Naast het beleggen in aandelen, kan je ook beleggen in olie, goud of andere grondstoffen of commodity’s. Het handelen in grondstoffen wordt door bijna alle online brokers gedaan en kan heel interessant zijn, maar hoe doe je dat nu precies?

De makkelijkste manier om te beleggen in grondstoffen, is beleggen in een bedrijf dat doet in grondstoffen. Bijvoorbeeld: jij ziet een duidelijke opwaartse trend van de olieprijs, dan zou je kunnen gaan beleggen in aandelen van Royal Dutch Shell. Je weet namelijk dat als de olieprijs stijgt, de winst van Shell ook omhoog gaat. Maar je kan ook verder kijken, bijvoorbeeld naar bedrijven die producten leveren aan grondstofbedrijven. Als Shell immers meer winst maakt, dan zullen ze meer willen gaan produceren en dat komt weer ten goede aan een bedrijf als Fugro.

Naast het beleggen in bedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen, kan je ook direct in grondstoffen handelen. Dit doe je onder andere door het handelen in trackers, futures, CFD’s en hefboomproducten. Dit zijn producten om in grondstoffen te handelen door middel van een verwachting. Je koopt dus niet daadwerkelijk 20 vatten olie die je achter op je balkon moet te stallen, maar je neemt een voorspellende positie in.

Laten we eens kijken naar een paar verschillende grondstoffen en met welke producten je er in kan handelen.

1. Aardolie

Als we spreken over de grondstof olie waarin je op de financiële markten kan handelen, kunnen we deze onderscheiden in twee verschillende producten, namelijk de Amerikaanse olie (WTI of Crude) of Brent olie. Posities innemen, doe je door middel van Futures, trackers, hefboomproducten en aandelen van oliebedrijven.

2. Goud

Goud is het bekendste metaal en wordt daarom veruit het meest verhandeld op de beurzen wereldwijd. Ook hier is de future het snelste product om te handelen in de goudprijs. Juist omdat er zoveel in futures wordt gehandeld, maakt het het uitermate geschikt om er snel in en uit te stappen. Maar er zijn meer mogelijkheden, zeker als je een beginnende handelaar bent in goud, dan zouden CFD’s een perfect alternatief zijn voor futures. De contractomvang van futures zijn immers een stuk groter dan die van een CFD.

3. Koffie

Het helpt je niet alleen om gefocust te blijven tijdens het beleggen, maar het is één van de meest verhandelbare grondstoffen in de wereld. En dat is niet raar, ruim honderd miljoen mensen werken in de koffie-industrie. Ook voor het handelen in koffie bestaan verschillende mogelijkheden, zoals futures, trackers, hefboomproducten en ook hier kan je direct beleggen in koffiebedrijven. Denk aan Starbucks of Douwe Egberts.

Zoals je ziet, zijn er talloze opties om te beleggen in grondstoffen en online brokers spelen hier op in door je verschillende tools aan te rijken die het je gemakkelijker maken. Veel brokers bieden ook gratis seminars aan voor het handelen in grondstoffen. Zeker iets om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een broker die je wilt gaan gebruiken voor het handelen in grondstoffen of commodity’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *