Hoe in opties beleggen?

In opties beleggen, dat kan toch niet? Zeker wel, in opties beleggen is een hele mooie aanvulling op een aandelenportefeuille. Men zegt ook wel: ”Wie schrijft, die blijft” en dit betekent dat optieschrijvers meestal meer verdienen dan optie kopers.

Hoe werkt in opties beleggen?

Er zijn twee manieren om in opties te beleggen: gedekt en ongedekt opties schrijven.

      1. Beleggen in gedekte opties. Als je belegt in gedekte opties, dan schrijf je opties uit (minimaal 100) van aandelen die je in bezit hebt. Stel, je koopt 100 aandelen A, met een waarde van 10 euro per stuk. Nu kan je een gedekte optie schrijven. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een optie schrijft van 11 euro voor een periode van 6 maanden. Hiervoor krijg je dan direct 0,40 euro betaald.
        Stijgt de waarde van het aandeel in de komende 6 maanden naar 11 euro of meer, dan kan de koper van de opties zeggen dat hij van jou de aandelen voor 11 euro wil overnemen. De verdiensten voor jou zijn dan 11,40 euro – 10 euro = 1,40. Oftewel: 14% in zes maanden tijd.
        Het kan ook zijn dat de aandelen blijven hangen op 10,90 euro. Dan mag je de 0,40 euro houden en je aandelen ook. Pas als de aandelen gaan zakken onder de 9,60 euro zal je een verlies incasseren.
      2. Beleggen in ongedekte opties. Als je belegt in ongedekte opties, dan schrijf je de opties uit, maar heb je de onderliggende aandelen dus nog niet. Je ontvangt dus wel de 0,40 euro per aandeel. Als de prijs boven de 11 euro komt, zal je dus eerst de aandelen moeten kopen om ze daarna te verkopen aan de optiehouder. Dit kan een risico met zich meebrengen. Stel, bedrijf B doet een bod van 15 euro op alle aandelen bedrijf A, dan schiet de koers omhoog en zal jij in de buidel moeten tasten om de aandelen te kopen en te leveren aan de optiehouder voor slechts 11 euro.
        Echter komt dit zelden voor en mocht je opties schrijven in de wat grotere bedrijven, dan is de kans nog kleiner. Echter is de kans wel altijd aanwezig.

Waarom in opties beleggen?

Waarom opties schrijven? Zoals eerder gezegd: wie schrijft, die blijft. Met het schrijven van opties zorg je voor een stuk extra rendement over je beleggingen in aandelen. Als je beleggingen in aandelen op jaarbasis 5% winstboeken, dan doe je het leuk. Echter, met het schrijven van opties is het heel goed mogelijk om van die 5%, 10% te maken. En dit zonder dat je de aandelen daadwerkelijk kwijt raakt. En mocht je ze toch een keer kwijt raken, dan heb je waarschijnlijk een rendement gemaakt die ruim boven de 10% uit komt.
Dit is dan ook de reden waarom zoveel professionele beleggers opties schrijven.

Waar in opties beleggen?

Als je opties wil gaan schrijven, denk dan aan handelsplatformen zoals Binck, Degiro of Lynx. Op deze drie platformen kan je goed en goedkoop de opties schrijven en verhandelen. Juist omdat er aan elke transactie kosten hangen, is het van belang bij het handelen en beleggen in opties ook de kostenstructuur in de gaten te houden.

Tenslotte raad ik iedereen die in opties wil gaan handelen of beleggen het boek “Opties voor iedereen” aan. Zelf kocht ik dit boek in 2001 en in gewone taal wordt er goed uitgelegd hoe je geld kan verdienen met opties. In het boek staan voorbeelden hoe je tot een paar 100 procent per jaar kunt verdienen met het beleggen in opties, zonder al te veel risico’s. Het boek is te koop op Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *