
De aarde warmt op en we merken hier elk jaar meer en meer van de gevolgen. Maar wat kan jij hier als kleine belegger aan doen, wat is groen beleggen en maakt het eigenlijk wel een verschil?
Veelal denken we dat de grote partijen de dienst uitmaken in de wereld, dat pensioenfondsen de koers bepalen bij de bedrijven en dat de kleine belegger eigenlijk buitenspel gezet wordt. En deels klopt dat ook wel, tot het moment dat meerdere kleine beleggers zich gaan roeren. Dan worden vele kleine één grote belegger.
Zo is het ook met groen beleggen, als slechts één belegger geïnteresseerd is in groen beleggen, zal het geen zoden aan de dijk zetten, echter door dat meer en meer kleine beleggers vroegen om groene alternatieven is er in de laatste tien jaar een omslag gekomen en zie je nu ook meer en meer grote institutionele beleggers in groene fondsen instappen. Groen beleggen is hip en trendy en begint langzaam het geitenwollensokken-imago van zich af te werpen.
Groen beleggen kan inmiddels ook een aardig rendement met zich meebrengen, denk aan de investeringen die worden gedaan in windmolens, zonne-energie parken en elektrische auto’s. De mogelijkheden om groen te beleggen, nemen jaar op jaar toe en zo ook de rendementen.
Let wel op: niet elke belegging in groene energie is een succesvolle. Neem de productie van zonnepanelen. Je zou denken dat met de constante vraag naar zonnepanelen de producten goed zouden moeten kunnen verdienen en dat het investeren en beleggen in zonnepanelen een goede rendementsverwachting zou kunnen hebben. Helaas is dat niet zo. Ja,a het klopt dat de vraag naar zonne-energie hoog is, echter zijn er de afgelopen jaren zoveel bedrijven in de productie van zonnepanelen in gestapt dat de concurrentie moordend is en er al veel grote spelers kopje onder zijn gegaan. De prijzen zijn dus zeer laag en daar profiteren consumenten, maar ook energiebedrijven van. In dit geval zou je dus kunnen kijken naar een belegging in een energiebedrijf dat investeert in groene energie.
Maar groen beleggen kan veel verder gaan en zelfs bedrijven die nu alles behalve groen zijn, kunnen de omslag maken. Denk aan autobedrijven die nu de omslag aan het maken zijn van diesel naar elektrisch. Ze zijn er nog niet, maar ze hebben het geld om een hele grote investering te maken in groene auto’s. En zodra ze die stap hebben gezet, dan wordt het voor een groen bedrijf als Tesla juist heel moeilijk. Immers, een bedrijf als Mercedes heeft al een naam en weten ze er dan ook nog het certificaat groen aan te plakken, dan zijn ze heel hard op weg om de groene belegger aan te trekken.
Om Mercedes nu direct al een groene belegging te noemen, gaat misschien een stap te ver. Kijken we naar het nu, denk dan eens aan fondsen die worden uitgegeven door de ASN bank en Triodos. Deze twee banken staan er bekend om dat ze uitsluitend in groene en maatschappelijk verantwoorde bedrijven en fondsen beleggen.
Tenslotte moet je weten dat groen beleggen meer is dan geld verdienen met beleggingen in bedrijven die het goed voorhebben met onze planeet. Groenbeleggen is ook een signaal afgeven aan de grote bedrijven als Shell, Volkswagen en Unilever, dat je een verandering wil. En ondanks dat we allemaal kleine beleggers zijn, dringt ook bij hun de boodschap langzaam door dat het anders moet.
Beste platformen



