Daytraden als een baan?

Je kent ze vast wel, die verhalen van een vriend van een vriend die één uurtje per dag even snel naar de beurzen kijkt, het juiste aandeel koopt en een uurtje later een dikke winst opstrijkt van enkele honderden, zo niet duizenden euro’s. Daarna snel richting het strand vertrekt, of nog beter, hij was al op vakantie en doet het daytraden vanuit zijn hangmat, onder de Thaise zon met een mojito in de andere hand.

Dus jij denk: als hij het kan, dan kan ik het ook. Toch?

Laten we beginnen te zeggen, ‘ja, het kan’. Maar het is een stuk moeilijker als je denkt en we raden je al helemaal niet aan om alcohol te nuttigen tijdens het handelen. Laat staan met je laptop in het zand en een gammele wifi-verbinding je orders door te voeren. Want als je denkt op die manier rijk te kunnen worden met daytraden, dan moeten we je helaas uit je droom helpen. Ook daytraden is een serieuze baan, weliswaar vanuit huis, maar net zo te benaderen als elke andere baan.

Wil je na deze waarschuwende woorden toch aan de slag als daytrader, dan hier onze zeven punten om de eerste stap te maken om een succesvolle daytrader te kunnen worden.

 • HARDWARE
  Zorg voor een goede PC en een stabiele vaste internet verbinding.
 • RUST
  Laat je tijdens het daytraden niet afleiden, ook niet door YouTube filmpjes, e-mailtjes die je moet schrijven en WC-bezoekjes van de kinderen die er tussen doorkomen. Nee, zorg voor een werkplek waarin jij je ongestoord kan richten op je geld verdienen.
 • KEUZES
  Kies je markt. Als jij daytrader wil zijn, kies dan de markten uit in welke je wil gaan handelen. Net als met sport kan je nooit goed worden in zowel basketbal, snowboarden en zwemmen tegelijk. En zo moet je ook naar de verschillende markten kijken. Ja, in elke markt kan je als daytrader geld verdienen, dus kies je markt uit waarin je wil gaan handelen. Denk aan Valuta (Forex), aan opties of CFD’s. Het maakt niet zoveel aan, zolang jij er zelf maar een goed gevoel bij hebt.

 • AANPAK
  Maak een plan van aanpak. Om goed te kunnen handelen op de beurs, moet je een plan van aanpak hebben en je daar dan ook nog eens aan houden. Bijvoorbeeld, je hebt een idee om elke dag in te stappen als de trend naar boven is. Echter je wilt pas instappen als er binnen de trend een daling is geweest en de trend zich heeft omgedraaid op weg naar boven. Houd je hier dan ook aan. Het kan namelijk zijn dat er gedurende de hele dag alleen een neerwaartse trend is, op een manier waarbij jij je eigenlijk niet lekker voelt. Ga dan niet handelen om het handelen. Morgen komt er een nieuwe kans. Wat we veel zien, zijn mensen die te veel handelen en zo hun kapitaal verspelen.
 • BUDGET
  Ken je budget. Als je tienduizend euro hebt als handelskapitaal, dan betekent dit niet dat jij die tienduizend euro moet inzetten in een alles-of-niets-poging. In tegendeel, riskeer nooit meer dan 1-2% van je handelsgeld in één positie. Veel beginnende daytraders maken de fout om een veel te grote positie in te nemen en mocht je dat doen, dan zou je niet de eerste zijn die binnen de eerste dag al zijn kapitaal kwijt raakt.
 • POSITIEF
  Stel een positief doel. Hoeveel wil jij verdienen per dag? Zet dat op papier en houd je er aan als je het bereikt hebt. Stel, je hebt tienduizend euro en je wilt per dag 1% verdienen, dan is dat dus honderd euro per dag. Als je dan bij je eerste trade bijna honderdvijftig euro hebt verdiend, dan koester je die dag, sluit je de laptop en ga je van de dag genieten. Maak niet de fout door te denken, hey het gaat zo goed, dan lukt het me vast nog wel een keer vandaag. Uit onze ervaring gebeurt dan vaak het tegenovergestelde en raak je gefrustreerd. Met als gevolg dat je in plaats van een winstgevende dag uitkomt op een verliesgevende dag als daytrader.
 • NEGATIEF doel
  Stel een negatief doel. Niet elke dag zal je verdienen als daytrader op de beurs. Hoe graag we je ook geld gunnen, het is de harde waarheid. Dus houdt hier rekening mee en stel voor jezelf ook een negatief doel. Ons advies is een negatief doel te stellen van niet meer dan 2%. Dat betekent dat als je met tienduizend euro gaat traden, je de dag sluit als je tweehonderd euro hebt verloren. Daarnaast raden we aan maximaal drie verliesgevende trades achter elkaar te doen. Dus verlies je drie keer achter elkaar, dan sluit je de laptop en kom je de volgende dag terug.
 • EMOTIES
  Tenslotte: ga NOOIT traden als je emotioneel bent, gedronken hebt of in een situatie bent die er voor zorgt dat je niet 100% kan denken aan je traden. Speelt morgen je favoriete voetbalclub de finale en jij bent er bij, laat dan het traden achterwege, geniet van de wedstrijd en kom over een paar dagen weer terug. Heeft je vriendin het net uitgemaakt, jammer, maar ren niet naar je laptop om even snel 1.000 aandelen te kopen in welk aandeel dan ook. Beter ga je even een paar dagen rennen en sporten om de emoties kwijt te raken.

Onze tip voor dat je gaat beginnen, is: Test verschillende platformen. Dit kan gratis en met speelgeld. Ondanks dat speelgeld je veel meer risico’s laat nemen als echt geld, geeft het je een goed inzicht in hoe een handelsplatform werkt. Heb je er uiteindelijk eentje waarbij je je happy voelt, begin dan het daytraden met een paar honderd of maximaal duizend euro. Dit wordt je leergeld en ga er van uit dat de kans groot is dat je deze zult verliezen als daytrader. Echter zal je hier zoveel van leren, dat je dit kunt ombouwen tot een succesvolle carrière als daytrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *