Snowflake (SNOW) beursgang 2020

Snowflake is een cloud data platform dat werd opgericht in 2012 in Californië. Echter, pas in 2014, na 2 jaar in stealth modus gezeten te hebben, werd Snowflake publieke gelanceerd door toen nieuw aangewezen CEO Bob Muglia (voormalig Microsoft Executive). 

De oprichters van Snowflake wilde in een data platform bouwen dat de kracht van de cloud zou benutten. Al gauw breidde deze missie zich uit en wilde ze meer doen dan ‘alleen’ een platform ontwikkelen. Daarom maakt Snowflake het ook mogelijk de Data Cloud aan te sturen. Duizenden organisaties hebben dan toegang en kunnen de werkelijke waarde van hun eigen data verkennen, delen en openen. Klanten leveren ruwe data aan de cloud en ontvangen vervolgens data dat klaar is voor analyses terug. Deze data is dan nuttig voor onder meer het opmaken van zakelijke inzichten. 

Door gebruik te maken van de elasticiteit en de prestaties van de publieke cloud, stelt Snowflake haar klanten in staat om zich te verenigen en big data op te vragen. De drie belangrijkste dienst van Snowflake zijn gegevensopslag, data computing en data cloud services aan. Door de gegevensopslag ontstaat er een uniform gegevensrecord in de cloud, data computing zorgt voor gelijktijdige toegang tot datasets zonder latentie en data cloud services optimaliseert op intelligente wijze de prestatie-eisen zonder enige administratie. 

Beursgang

Snowflake ging op 16 september 2020 voor het eerst naar de NYSE-beurs. Dit bracht hun een hele mooie dag. Snowflake trad op dinsdagnacht met 28 miljoen aandelen op de beurs met een IPO van $120 per aandeel. Daarmee wilde Snowflake een kapitaal ophalen van $3.36 miljard. Desondanks werd het eerste aandeel verkocht voor $245, ging gedurende de dag het aandeel zo hoog als $319 waarna hij uiteindelijk sloot bij $253,93. De beurskoers is ten opzichte van de IPO dus meer dan twee keer zoveel gestegen. Daarmee is het IPO-debuut van Snowflake tot nu toe het grootste software IPO (bron: fortune).

Snowflake business insider

Bron: business insider 
Zie hier de koersontwikkeling van Snowflake vanaf IPO tot aan nu (16/09/2020 – 23/12/2020)