Roblox (RBLX) Beursgang 2021

Update: Roblox zal woensdag 10 maart via een directe notering op de beurs treden.  

Roblox, dat zijn dienst voor het eerst aanbood in 2006, heeft vrijdag 8 januari in hun prospectus bekendgemaakt dat zij ernaar streven in februari via een directe notering naar de beurs te gaan. Roblox zal op de New York Stock Exchange worden verhandeld  Eigenlijk was het bedrijf van plan afgelopen December naar de beurs te gaan op de traditionele manier, maar door de onverwachte knaller van onder andere Airbnb, zagen ze hier vanaf. Het feit dat Airbnb meer dan verwacht uit de startblokken schoot, zorgde voor bezorgdheid bij Roblox. Ze waren bang dat het bedrijf risico zou lopen te veel op tafel te laten liggen. 

Roblox treedt met zijn directe notering in de voetsporen van onder meer Spotify en Slack.  Door via een directe notering naar de beurs te gaan, omzeilt Roblox een aandelenverkoop en in plaats daarvan stelt het bestaande belanghebbende en werknemers in staat de aandelen meteen aan nieuwe investeerder te verkopen. In totaal kunnen er 196,7 miljoen Klasse ‘A’-aandelen van Roblox voor het grijpen liggen. De rest van de aandelen van Roblox, ‘Klasse B’ aandelen, zijn in handen van de oprichter en CEO David Baszucki.  

Voor hoeveel kan ik een aandeel kopen?

Het is nog niet duidelijk hoeveel de aandelen zullen kosten bij het debuut van Roblox. Rolox verwijst in zijn prospectus naar een ‘onafhankelijk waarderingsrapport’ dat de prijs van het aandelen op  31 december op $41,52 zat. De laatste financieringsronde van Roblox was echter tegen $45 per aandeel en zorgt ervoor dat Roblox nu op $29,5 miljard gewaardeerd staat. Om de openingsprijs te betalen zal de NYSE de avond vóór de beurstreding van Roblox een referentieprijs voor het aandeel vaststellen, maar zullen er nog geen aandelen tegen die prijs verkocht worden. Eerst worden er in de ochtend kopers en verkopers gematcht om de openingsprijs te bepalen. Daarna zal het aandeel beschikbaar zijn voor de publieke markt onder het tickersymbool “RBLX“.

Over Roblox 

Roblox is een wereldwijd platform dat mensen over de hele wereld samenbrengt door te spelen. Het platform stelt iedereen in staat om te fantaseren, te creëren en plezier te hebben met vrienden terwijl ze miljoenen meeslepende 3D-ervaringen verkennen. Alles is en wordt gebouwd door een wereldwijde gemeenschap van meer dan zeven miljoen ontwikkelaars. Het ontwikkelaars platform is dan ook een belangrijk onderdeel van de populariteit van Roblox. In Roblox Studio kunnen kinderen leren hoe ze spellen kunnen maken zonder te iets te hoeven weten van coderen. Roblox Studio bevat tevens instructievideo’s en sjablonen zodat kinderen hun eigen werelden kunnen bouwen en kunnen leren hoe ze spellen kunnen publiceren. 

De spellen zijn gratis te spelen maar gebruikers kunnen er ook voor kiezen om hun spellen te verkopen op het platform. De betalingen kunnen de gebruikers innen in de digitale valuta van het platform genaamd Robux. Deze Robux kunnen weer gebruikt worden voor het kopen van premium functies of het afsluiten van abonnementen. 

Sterke groei 

Roblox heeft afgelopen jaar genoten van een spectaculaire groei: het gebruik van Roblox  steeg in maart 2020 met maar liefst 40% en in April meldde Roblox al dat meer dan de helft van de kinderen en tieners onder de 16 jaar in de Verenigde Staten Roblox gebruikt. Dit is te verklaren doordat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat kinderen gedwongen thuis bleven, creatieve manieren moest vinden om contact te onderhouden met vrienden en productieve bezigheden moesten vinden. 

Roblox foto