Instacart Beursgang 2021

Het Amerikaanse bedrijf Instacart is al een tijdje bezig met het voeden van de media over een opkomende beursgang. Een exacte datum voor de beursgang is er nog niet maar naar alle waarschijnlijkheid zal de beursgang in de eerste helft van 2021 plaatsvinden. Investeringsbank Goldman Sachs zal de beursgang begeleiden en hoopt volgens bronnen op een waardering van 50 miljard dollar. Benieuwd naar meer over Instacart en de beursgang? Lees dan verder! 

Instacart, wat is het en wat maakt hen zo speciaal?

Instacart is, naar eigen zeggen, ‘s werelds grootste online boodschappenservice. Het is een bezorg- en ophaaldienst voor met name boodschappen. Zo heeft het bedrijf tijdens de COVID pandemie zijn activiteiten uitgebreid van levensmiddelen naar ook andere producten. Zo heeft Instacart samenwerkingen met meer dan 45.000 winkels waaronder Walmart, 7-Eleven en Sephora. Het bestelproces verloopt over het algemeen gewoon hetzelfde als bij andere bezorgdiensten. Via de app of website plaatst de klant gemakkelijk een bestelling en een bezorger zal de producten vervolgens ophalen bij de aangesloten winkel(s)/supermarkt(en). Daarna worden de producten zo snel mogelijk geleverd op de gewenste locatie. Instacart is voor nu nog actief in de Verenigde Staten en Canada.

Dat Instacart zo populair is, is te danken aan een aantal dingen. Ten eerste is het grootste voordeel het feit dat de klant bij meerdere winkels tegelijk kan shoppen via één platform. Dit speelt erg in om de behoeften ‘gemak’ van consumenten. Tevens worden de producten binnen no-time geleverd, is het voor de klant mogelijk om met de bezorger te chatten en kan de klant te allen tijde zien waar de bezorger zich bevindt. 

Instacart is in 2012 opgericht door oud Amazon medewerker Apoorva Mehta. Mehta liep tegen de dagelijkse irritatie aan dat hij geen tijd had om boodschappen te doen als hij laat thuiskwam van zijn werk. Instacart maakt het leven van drukke mensen een stuk makkelijker. Mede met die gedachte is het bedrijf opgericht. 

Hoewel het bedrijf dus zeker goed bezig is, is er pas in april 2020 voor het eerst een maand winst geboekt. Dit was een winst van 10 miljoen dollar. 

instacart order proces

De beursgang, wat kunnen we verwachten?

Hoewel we wel weten dat Instacart dit jaar nog de beurs op wilt, is het nog niet bekend wat de emissieprijs zal zijn. Tevens is het ook nog onduidelijk of Instacart via een initial public offering de beurs op gaat of via een direct listing. Volgens bronnen zou Instacart liever via een directe notering de beurs op gaan omdat het vreest dat het anders geld op tafel laat  liggen als ze kiezen voor de traditionele beursgang. Instacart zou niet de eerste zijn die kiest voor een directe notering; het zal de voetstappen volgen van grote bedrijven waaronder Roblox en Spotify. 

Eerder in 2017 haalde het bedrijf zo een 400 miljoen dollar op bij een financieringsronde en kreeg het daarmee een waardering $ 3,4 miljard. In de afgelopen jaren heeft Instacart zeker nog $ 1,5 miljard opgehaald en tijdens een financieringsronde in oktober 2020 werd de waardering destijds geschat op $ 17 miljard. Diezelfde maand werd ook naar buiten gebracht dat investeringsbank Goldman Sachs zou mikken op een waardering van $ 30 miljard. Nu heeft Instacart afgelopen maart nog een financieringsronde gehouden bij bestaande investeerder en heeft het 265 miljoen dollar opgehaald. Dit heeft als gevolg een nieuwe waardering van het bedrijf tot 39 miljard dollar. Volgens bronnen wordt daarom voor de beursgang het bedrijf waarschijnlijk gewaardeerd op 50 miljard dollar.