InPost (INPST) Beursgang 2021

InPost is in 1999 opgericht door Rafal Brzoska en is een Pools pakketkluizen bedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van postdiensten. Het bedrijf biedt geautomatiseerde pakketautomaten, koeriersdiensten aan huis en fulfillment diensten aan e-commerce bedrijven. InPost maakt met deze diensten een goedkopere, flexibele, gemakkelijke, milieuvriendelijke en contactloze leveringsoptie voor zowel de consumenten als de bedrijven mogelijk. 

InPost heeft in Polen al een groot netwerk van Automated Parcel Machines (APM). Dit zijn kluisjes die 24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend zijn en waar pakjes afgeleverd en opgehaald kunnen worden. Deze kluisjes staan doorgaans bij tankstations, supermarkten en parkeerplaatsen. Zo zijn de kluisjes toegankelijk en makkelijk te bereiken voor iedereen. Buiten Polen heeft InPost ook al meer dan 1.100 APM’s in het Verenigd Koninkrijk. 

De Automated Parcel Machines zorgen voor een groenere leveringsoptie aangezien het gebruik maken van kluisjes resulteert in vermindering van de CO2 uitstoot alsook een aanzienlijke vermindering van de congestie. De bezorgers hoeven namelijk niet meer voor elk pakketje naar een ander adres, maar kunnen alle pakketjes op één punt laten. Dit is ook nog eens fijner voor de consument, gezien zij elke dag, wanneer ze ook willen, hun pakket zelf kunnen ophalen en dus ook niet bang hoeven te zijn dat ze hun pakket missen. 

Beursgang

Vandaag, 27 januari 2021, is InPost de Amsterdamse beurs opgegaan met 500 miljoen bestaande aandelen. Door de grote vraag naar de aandelen van InPost, is de beursgang twee dagen eerder dan gepland. Vooraf aan de beursgang werd bekendgemaakt dat de aandelen tussen de 14 – 16 EUR per aandeel zouden zijn. Uiteindelijk bedroeg de emissieprijs 16 EUR per aandeel en schoot om 09:10 uur al door naar 21,00 EUR per aandeel. Dit is een stijging van 31% ten opzichte van de emissieprijs. Inmiddels is er 2,8 miljard euro opgehaald in de beursgang en daarom is de beurswaarde van het bedrijf nu 8 miljard euro. 

We kunnen dus zeker stellen dat InPost een mooie beursintroductie achter de rug heeft. De beursgang sloot vandaag met 18,42 EUR per aandeel. Dat is een stijging van 15%. We zijn in ieder geval benieuwd naar de ontwikkeling van dit aandeel in de komende maanden!