Dr. Martens (DOCS) Beursgang 2021

De eerste laarzen van Dr. Martens dateren uit 1947, die ontworpen zijn door de Duitse legerarts Klaus Märtens. Hij was tijdens zijn verlof wezen skiën en verongelukte daar. De gewone legerlaars was te hard voor zijn herstel en daarom begon hij er zelf een te ontwikkelen. Hij ontwierp een veterlaars maar een luchtige binnenzool en grove buitenzool. Hij maakt een prototype en liet deze zien aan zijn vriend en ingenieur, Dr. Herbert Funk. Samen met Dr. Herbert Funk begon Dr. Martens met de productie van de schoenen. En zo ontstond de Dr. Martens laarzen. 

De laarzen werden in eerste instantie verkocht als werkschoen en omarmd door voornamelijk politieagenten, postbodes en fabrieksarbeiders. Later werd Dr. Martens ook steeds meer een begrip in allerlei subculturen zoals grungers en punks. Tegenwoordig zijn Dr. Martens niet meer weg te denken in het straatbeeld en verkopen ze naast schoenen ook nog tassen, riemen, sokken, veters en schoenverzorging. 

Overname Permira Holdings

Sinds de overname door Permira Holdings in 2014, is de wereldwijde aanwezigheid van het merk sterk vergroot. De vergroting van de aanwezigheid van het merk is een gevolg geweest van het openen van nieuwe winkels en het uitbreiden van het e-commerce aanbod. Dr. Martens Chunky Boots waren een van de meest gewilde schoenen van de afgelopen jaren waardoor de verkoop werd gestimuleerd. 

Dr. Martens beursgang

Nu heeft het bekende schoenenmerk Dr. Martens onlangs aangekondigd op 2 februari een ipo in gang te zetten op de London Stock Exchange. Dr. Martens wordt naar de beurs gebracht door investeringsmaatschappij Permira Holding en andere bestaande aandeelhouders. De aandelen die worden uitgegeven zijn 35% van de al bestaande aandelen. Er worden dus geen nieuwe aandelen uitgegeven.

Permira Holdings en de andere aandeelhouders hopen met de beursgang 1.3 miljard pond op te halen. Ze zullen maar liefst 350 miljoen aandelen uitgeven op de beurs tegen 330 pence tot 370 pence per stuk volgens Bloomberg News. Door de verkoop van 35% van de aandelen, hoopt Permira op een beurswaarde 3,3 miljard tot 3,7 miljard pond voor Dr. Martens. Dit is maar liefst tien keer meer dan de 300 miljoen pond die Permira Holdings Dr. heeft betaald voor Martens in 2014.