Deliveroo Beursgang 2021

UPDATE 02-04-2021

Deliveroo is afgelopen woensdag (31-03-2021) naar de beurs gegaan. Dit resulteerde in een erge flop voor Deliveroo. De aandelen daalden met 30% waardoor de waarde van Deliveroo in een klap met 2,3 miljard pond daalde. Het laatste nieuws over de arbeidsomstandigheden en het loon van de bezorgers van Deliveroo heeft hierin een grote rol gespeeld. Er heerste al in de week voor de beursgang wat spanning rondom Deliveroo, het bedrijfsmodel en zijn bezorgers. Zo ging het laatste nieuwtje over de arbeidsomstandigheden en het loon van de bezorgers van Deliveroo. Er was uit onderzoek gebleken dat een op de drie maaltijdbezorgers gemiddeld minder dan het minimumloon verdiende. Tevens speelt de machtspositie van CEO Will Shu, door de dual class’ aandelenstructuur, ook een rol bij de investeerders om niet mee te doen.

Deliveroo gaat de beurs op!

Hoewel er al over het een en ander gespeculeerd werd, heeft Deliveroo op donderdag 5 maart eindelijk opheldering gegeven; Deliveroo gaat naar de Londense beurs! Het bedrijf werd in de meest recente financieringsronde door investeerders gewaardeerd op meer dan 7 miljard dollar. Tevens werd er door bestaande aandeelhouders 180 miljoen dollar opgehaald voor investeringen in groei en vernieuwing.  

Deliveroo zal gedurende de eerste drie jaar een ‘dual class’ aandelenstructuur hanteren. Een ‘dual class’ aandelenstructuur houdt in dat sommige aandeelhouders een zwaarder wegende stem hebben dan die van anderen. Zo houdt de oprichter Will Shu meer controle over het bedrijf. De beursgang wordt in de eerste helft van 2021 verwacht. 

Met de notering van Deliveroo op de beurs in Londen, wordt er gehoopt Londen aantrekkelijker te maken nadat het Verenigd Koninkrijk dit jaar uit de Europese Unie is gestapt. Door de brexit is de populariteit van een beursnotering in Londen namelijk aanzienlijk vermindert. Zo is het bijvoorbeeld nog niet geregeld dat Europese beleggers in Londen kunnen handelen in aandelen van bedrijven uit de Europese Unie. Onder andere daardoor overtrof Amsterdam begin dit jaar nog Londen als grootste handelsplatform van Europa (bron: fd.nl).

Bonus voor loyale partners, bezorgers en klanten

Hoewel het nog niet bekend is hoeveel aandelen Deliveroo zal uitgeven en hoeveel het hoopt op te halen, kondigt Deliveroo recentelijk een gemeenschapsfonds van 50 miljoen pond aan die zal worden opgericht na de toekomstige beursgang. De investering is gespreid over vijf jaar. Met dit fonds wilt Deliveroo lokale gemeenschappen waarin het bedrijf actief is, restaurant partners, klanten en bezorgers ondersteunen. Het fonds geeft erkenning van hoe belangrijk klanten, bezorgers en de restaurants zijn geweest voor de groei van het bedrijf, aldus Deliveroo.

Over Deliveroo

De maaltijdbezorger Deliveroo is in 2013 opgericht in Londen door Will Shu. Sinds de lancering in 2013, heeft Deliveroo voor 46.700 banen in het Verenigd Koninkrijk gezorgd. Dit komt bovenop de duizenden zelfstandige bezorgers die sinds de lancering met het bedrijf hebben gewerkt. Deliveroo is momenteel actief in twaalf landen en is continu bezig met het investeren in de uitbreiding van zijn activiteiten. Zo zijn ze bezig met het uitbreiding naar boodschappen levering en is onder andere Carrefour een samenwerking aangegaan met Deliveroo om boodschappen te leveren aan inwoners in Brussel. Tevens heeft Deliveroo het Amerikaanse Amazon aan zich weten te binden. Amazon heeft sinds vorig jaar een groot minderheidsbelang in het bedrijf. 

In 2020 leed het bedrijf een verlies van 223,7 pond tegenover het verlies van 317,3 miljoen pond in 2019. Hoewel Deliveroo onderaan de streep dus nog steeds geen winst heeft gemaakt, groeit de maaltijdbezorger sterk.