Airbnb (ABNB) beursgang 2020

Airbnb trad in 2008 op de markt en werd al snel een koploper in de reisindustrie. Airbnb kan worden gezien als een soort marktplaats voor het verhuren en boeken van privé accommodaties voor een bepaalde tijd. Airbnb is dus niet de eigenaar van de woningen maar profiteert van provisies boven elk gemaakte boeking. Tegenwoordig heeft airbnb miljoenen hosts in meer dan 191 landen die hun accommodatie aanbieden en zijn ze ook continu bezig met het uitbreiden van hun productportefeuille.

Negatieve cijfers 

Airbnb was al eerder dit jaar van plan op de beurs te treden, maar als gevolg van de corona crisis, ging het net als bij vele andere bedrijven niet goed. Zo kondigde CEO Brian Chesky eerder dit jaar een personeelsinkrimping van 25% aan, verlaagde ze de salarissen en ook het verkoop- en marketing budget werd verlaagd. Tevens verklaarde Chesky dat hij verwachtte dat de inkomsten zeker minder dan de helft van de cijfers voor 2019 (4,7 miljard USD) zouden bedragen. De inkomsten voor de eerste negen maanden van 2020, daalde voor 32%

Beursgang

Hoewel Airbnb in eerste instantie via een directe notering op de beurs wilde treden, gooide de problemen van de corona crisis en een lening van 2 miljard dollar roet in het eten. Daarom besloot Airbnb voor de weg van de klassieke beursgang. In november kwam eindelijk het verlossende woord. Airbnb zou in december op de beurs treden. En op 10 december was het zover; Airbnb trad op de Nasdaq-beurs onder de ticker ‘’ABNB’’. Hoewel ze een dag van te voren melde dat de beurskoers $68 per aandeel zou zijn, eindigde op 10 december de beurskoers op $144 per aandeel. Volgens Yahoo heeft Airbnb inmiddels op dit moment ook een beurswaarde van $97.5 miljard.

airbnb business insider

Bron: business insider
Zie hier de koersontwikkeling van Airbnb vanaf IPO tot aan nu (10/12/2020 – 23/12/2020)