Beleggingsrekening openen, hoe en waar?

Een beleggingsrekening is een rekening wat de meeste beleggers gebruiken om aandelen, obligaties en beleggingsfondsen mee te kopen en verkopen. Je kunt, net zoals een bankrekening, geld van en naar een beleggingsrekening overboeken, maar in tegenstelling tot banken geven beleggingsrekeningen toegang tot de aandelenmarkt en andere investeringslijnen. Je kunt een beleggingsrekening ook zien als een belastbare rekening, omdat beleggingsinkomsten worden belast als een vermogenswinst. In tegenstelling tot rekeningen zoals een pensioenrekening, kan dit voordelen geven omdat het andere regels oplegt voor belasting en opnamen. Hier een opsomming van banken en brokers waar je een beleggingsrekening kan openen: 

Hoe werkt een beleggingsrekening?

Er bestaat een reeks aan erkende brokers waar je een beleggingsrekening bij kunt opzetten. Bij veel brokers kun je snel online een beleggingsrekening openen, en over het algemeen heb je daar niet veel geld voor nodig. In realiteit laten veel brokers het toe om een rekening te openen zonder een eerste storting. Echter zal je wel geld op de rekening moeten storten voordat je beleggingen koopt. Dit kun je doen door geld over te maken van je betaal- of spaarrekening naar je beleggingsrekening. Je bezit volledig eigendom over het geld en je kunt op ieder moment beleggingen verkopen die op jouw beleggingsrekening staan. De broker dient puur als tussenpersoon tussen jou en de beleggingen die je wilt kopen. Er zit geen limiet op het aantal beleggingsrekeningen dat je kunt hebben en er bestaat ook geen limiet op het bedrag dat je jaarlijks op je beleggingsrekening kunt storten. Normaal gesproken zou het openen van een beleggingsrekening ook geen kosten moeten opleveren.

Beleggingsrekening vs een pensioenrekening

Een standaard belasting rekening biedt geen belastingvoordeel voor beleggen via de rekening en in de meeste gevallen wordt je beleggingsinkomsten belast. Aan de positieve kant betekent dit dat er maar heel weinig regels zijn over je accounts. Je kunt je geld op ieder moment en om welke reden dan ook opnemen en je kunt zoveel beleggen als je wilt. Mocht je voor je pensioen beleggen, dan kan je in sommige gevallen beter een pensioenrekening openen dan een belastbare beleggingsrekening. Een pensioenrekening is namelijk een fiscaal voordelige beleggingsrekening die speciaal is ontworpen voor pensioensparen. Daarom leggen pensioenrekeningen, in tegenstelling tot belastbare beleggingsrekeningen, een beperking op aan wanneer en hoe je het geld kunt opnemen en hoeveel je ieder jaar kunt bijdragen.

Hoe kies je een beleggingsrekening aanbieder

Als je eenmaal hebt besloten of je een pensioenrekening of een belastbare beleggingsrekening wilt, moet je op zoek gaan naar de juiste aanbieder. Er zijn twee hoofdtypes die aan de behoeftes van de meeste beleggers voldoen. Je hebt namelijk online brokers en robo-adviseurs. Beide bieden pensioenregelingen en belastbare beleggingsrekeningen aan. Een online broker is voornamelijk geschikt voor als je eigen beleggingen wilt kopen en beheren. Via de online broker kun je direct beleggingen kopen en verkopen. Bij een robo- of beleggingsadviseur krijg je te maken met bedrijven die gebruik maken van geavanceerde computer algoritmen om jouw investeringen uit te kiezen op basis van je doelstellingen en investering-tijdlijn. Deze optie is goed voor als je grotendeels het werkt voor je investeringen uit handen wilt geven.

beleggingsrekening openen

Hoe open ik een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening openen is een eenvoudig proces. Je kunt meestal binnen vijftien minuten je aanvraag online voltooien. Nadat je de beleggingsrekening hebt geopend, moet je een storting of overboeking uitvoeren. De bank of broker zal je door dit proces leiden. Zodra je storting is voltooid en je beleggingsrekening is gefinancierd, kun je beginnen met beleggen. In sommige gevallen kun je er voor kiezen of je een geldrekening of een marge-rekening wilt. Met een marge-rekening kun je geld lenen van de broker om transacties uit te voeren, maar je betaald hier wel rente over en dat maakt het dus een stuk riskanter. Over het algemeen kun je dus beter bij een geldrekening blijven.

Reacties

 1. Wiel Moonen

  Momenteel heb ik een beleggersrekening + portefeuille bij de Rabobank en Saxobank. Bij de Rabo heb ik ook al mijn andere bankzaken, de Saxo (v/h Binck) heb ik er bij genomen ivm een overschrijding van het maximum (Euro 100.000) van het BANKGARANTIESTELSEL.
  Daar de Saxobank mij niet bevalt, zoek ik een andere bank of broker. Bij deze moet derhalve het Bankgarantiestelsel van toepassing zijn.
  Bij de meeste brokers is dit echter niet het geval. VRAAG is dus:
  Zijn er brokers – buiten de banken – waar dit garantiestelsel wel van toepassing is.
  Bij de GIRO schijnt een ander garantiesysteem van toepassing te zijn.
  Kunt u mij hierover nader informeren.
  Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *