Beleggen bij verschillende internationale beurzen

Beleggen in Phillips, Shell en Unilever is beleggen lekker dicht bij huis en via de AEX in Amsterdam, maar wat als je wilt gaan beleggen in aandelen over de grens, bij voorbeeld in Adidas, Apple of Fiat? Dan zal je over de grens moeten gaan beleggen via de DAX, DOW of MIB.

Beleggen over de grens en bij andere beurzen wordt vaak aangeboden via dezelfde broker als het handelen in de AEX en Nederlandse aandelen. Afhankelijk van welke broker je gebruikt, kan je vaak eenvoudig schakelen tussen de verschillende beurzen en werkt het niet veel anders als het kopen en verkopen van Nederlandse aandelen.

Maar toch zijn er een paar punten die belangrijk zijn om je potentiele winst te maximaliseren en verliezen te voorkomen.

  1. Valutakoers.

Als je Duitse of Italiaanse aandelen gaat kopen, heb je hier geen zorgen over, ze vallen immers binnen de Eurozone. Echter ga je voor aandelen van Apple, Samsung of andere aandelen die buiten de Eurozone liggen, dan kan je te maken krijgen met valutaverlies. Stel, je koopt tienaandelen Apple en de koers van Apple stijgt 10% in zes maanden, dan is dat natuurlijk heel goed. Echter zakt de koers van de dollar in diezelfde periode met 15%, dan heb je aan het einde van de rit dus geen 10% verdiend maar enkele procenten verloren.

Het is daarom heel verstandig om bij het handelen in aandelen in een andere valuta ook te kijken naar de stabiliteit van de munt en het risico van valutaverlies mee in te calculeren.

  1. Niet elke broker is even voordelig voor elke markt.

Stel, je bent nu aan het handelen bij een broker die zeer voordelig is in het handelen in Nederlandse aandelen en je wil je focus verleggen naar Duitse aandelen. Dan is het heel verstandig te kijken naar de tarieven die je broker hanteert. Het kan zo maar zijn dat broker A. het laagste tarief heeft voor het handelen op de beurs in Amsterdam, maar juist een veel hoger tarief hanteert voor het handelen over de grens. Het overstappen naar een andere broker kan dan veel geld opleveren. Mocht blijken dat het verschil minimaal is, dan zou ik het kleine handelsverlies meenemen omdat het wennen aan een nieuw platform ook tijd en dus geld kost.

Tip:

Focus je zelf niet breed. Als je in Nederland gaat voor aandelen in de levensmiddelenindustrie, zoals Unilever, en je wilt ook over de grens gaan beleggen, kijk dan naar gelijkwaardige bedrijven in andere landen. Het voordeel voor jou is dat je ze dan heel goed kan vergelijken met de aandelen en bedrijven die je al goed kent.

Tenslotte

Het handelen op buitenlandse beurzen is zeker de moeite waard, vooral voor de actieve en ambitieuze handelaar. De volatiliteit en liquiditeit die op buitenlandse beurzen plaatsvindt, is vaak vele malen hoger dan die op de Nederlandse beurs. Die zorgt er vaak voor dat de bewegingen naar boven en naar beneden groter zijn en juist daarmee kan jij je voordeel doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *