Beleggen met voorkennis

Als je belegt met voorkennis, dan wil dat zeggen dat jij iets weet over een bedrijf, dat anderen nog niet weten. En met die kennis ga jij beleggen, en helaas maar waar, dat mag dus niet. Hoe raar het ook klinkt, maar als je belegt in aandelen, dan is het verboden iets te weten over het bedrijf waar in je belegt dat anderen nog niet kunnen weten.

Bijvoorbeeld: je vader werkt bij Phillips en hoort dat er een giga-order binnenkomt de komende dagen. Tijdens het avondeten vertelt hij dit. Na het eten ren jij achter de PC en koopt van je laatste spaargeld een flink aantal callopties Phillips. In de dagen erna komt het nieuws officieel naar buiten en de prijs van Phillips stijgt met 10%. Dit resulteert voor jou dat je opties die je kocht van 1 euro per stuk op eens 3 euro waard zijn en je je vermogen hebt verdrievoudigd. Dat klinkt natuurlijk heel erg leuk, maar helaas het is verboden en als de inspectie er achterkomt kan je naast een flinke boete tot vier jaar gevangenisstraf aan je broek krijgen.

Hoe weet je nu of je belegt met voorkennis of juist niet? Eigenlijk is het heel makkelijk, als informatie openbaar is over een bedrijf, dan is de kennis die je hebt voor iedereen beschikbaar en is handelen niet strafbaar. Dus stel, je pluist de jaarcijfers van Phillips door en je ziet dat ze heel stevig inzetten op gezondheidszorg en de overheid komt net naar buiten met een persbericht dat de overheid 5 miljard extra gaat investeren in medische apparatuur, dan kan je aannemen dat Phillips daar van gaat profiteren. Je aarzelt geen moment en koopt callopties Phillips. Dit is dan niet strafbaar. Immers zowel de jaarcijfers van Phillips als het persbericht van de overheid zijn openbaar en iedereen heeft toegang daar toe. Echter doordat jij je beter inleest en het nieuws sneller volgt, was je één van de eersten die doorhad dat nu instappen tot een zeer positief resultaat zou kunnen gaan leiden.

Dus tenzij je een vader, vriend of kennis hebt bij een beursgenoteerd bedrijf die af en toe iets te loslippig is, hoef je je geen zorgen te maken over voorkennis en is de kans op handelen met voorkennis minimaal.

Filmtip: Mocht je de film nog niet hebben gezien, dan is er een film die je absoluut moet kijken als het gaat over beleggen met voorkennis. En wel “Wallstreet”, een film uit 1987 met Michael Douglas en Charly Sheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *