Beleggen in goud

Om het doel van beleggen in goud volledig te begrijpen, moet men terugkijken naar het begin van de goudmarkt. Terwijl de geschiedenis van goud begon in 2000 voor Christus, duurde het tot 560 voor Christus dat goud begon te fungeren als valuta. In die tijd wilden kooplieden een gestandaardiseerde en gemakkelijk overdraagbare vorm van geld creëren die de handel zou vereenvoudigen. De creatie van een gouden munt met een stempel erop leek het antwoord te zijn, aangezien gouden sieraden al algemeen aanvaard waren in verschillende uithoeken van de aarde. Na de komst van goud als geld, bleef het belang groeien in Europa met relikwieën uit het Griekse en Romeinse rijk die prominent in musea over de hele wereld werden tentoongesteld. In 775 kwam de metalen munt op de markt als erkend valuta. Goud symboliseerde rijkdom voor vele decennia in heel Europa, Azië, Afrika en Amerika en heeft daardoor vandaag nog steeds een hoge waarde. Het beleggen in goud is daarom nog steeds mogelijk.

Goud in de moderne economie

Hoewel goud niet langer de euro ondersteunt, is het nog steeds belangrijk in de huidige samenleving. Het is nog steeds belangrijk voor de wereldeconomie. Om dit punt te bevestigen, hoef je niet verder te kijken dan de balansen van centrale banken en andere financiële organisaties. Momenteel zijn er organisaties verantwoordelijk voor het bezig van bijna een vijfde van het wereldaanbod van bovengronds goud. Bovendien hebben verschillende centrale banken hun huidige goudreserves aangevuld, als gevolg van bezorgdheid over de wereldeconomie op de lange termijn.

Goud behoud rijkdom

De redenen dat goud van belang is in de moderne economie is te danken aan het feit dat het met succes rijkdom heeft behouden voor gedurende duizenden generaties. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over papier gedenomineerde valuta’s. Beschouw het volgende voorbeeld om de zaken in perspectief te plaatsen. In het begin van de jaren zeventig was één ounce goud gelijk aan $ 35,8. Met beide kon je destijds een mooie fiets of een gloednieuw pak kopen. Als je vandaag een ounce goud zou omrekenen naar de prijzen van vandaag zou het nog steeds genoeg zijn om een gloednieuw pak te kopen, maar dan kan niet worden gezegd van $ 35. Je zou een aanzienlijk vermogen hebben verloren als je besloten had om destijds de $ 35 te houden in plaats van het goud. Omdat de waarde van goud is gestegen, terwijl de waarde van een dollar is verlaagd door inflatie, is beleggen in goud steeds populairder.

Goede tijd om te beleggen in goud?

Het punt is dat beleggen in goud niet altijd een goede investering is. De beste tijd om in bijna ieder product te beleggen, is wanneer er een negatief sentiment is en het product goedkoop is. Dit zorgt namelijk voor een aanzienlijke opwaartse potentie wanneer het product terugkeert naar de gunst, zoals een terugkomst van goud als betaalproduct. Elke investering heeft zowel voor- als nadelen. Als je tegen het aanhouden van fysiek goud bent, kan het kopen van aandelen in goudmijn bedrijven een veiliger alternatief zijn. Als je denkt dat beleggen in goud een veilige gok zou zijn tegen inflatie, dan zijn beleggen in munten, edelmetaal of sieraden ook wegen die je kunt inslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *