Een kort overzicht om te bepalen of je aandelen van Shell wilt kopen of verkopen
De geschiedenis van Shell begint in 1907 wanneer de ‘Koninklijke Nederlansche Maatschappij voor Exploitatie van Petroleumbronnen’ en de Britse ‘Shell Transport & Trading Company’ besloten voor een nauwere samenwerking te gaan. Uiteindelijk fuseerden beide bedrijven tot ‘de Koninklijke/Shell’, maar in 1907 waren de aandelen van beide moedermaatschappijen nog altijd gescheiden. Ondanks dat ze ook twee hoofdkantoren aanhielden kwam er wel één centrale leiding, waardoor we spreken van 1907 als het geboortejaar van Shell.
De beide wereldoorlogen waren niet in het voordeel van Shell. Ondanks dat Churchill besloot alle scheepsmotoren van de Britse marine te stoken met olie van Shell, was het nationaliseren van alle buitenlandse oliebelangen in Rusland een zware klap voor Shell. Gevolgd door de beurscrash van 1929 en de daaropvolgende recessie van 1930, maakten het inter-bellum een zware periode voor Shell. Daarnaast bleek de directeur-generaal Henri Wilhelm August Deterding te sympathiseren met de nazi’s, wat Shell in een negatief daglicht bracht. Deterding was echter al 70 jaar oud tegen die tijd en besloot afscheid te nemen als directeur-generaal, wat Shell weer wat ademruimte gaf.
Fast-forward naar de 21ste eeuw zien we dat tot 2004 de aandelen van de oorspronkelijke moederbedrijven nog steeds officieel gescheiden zijn. Dit verklaart ook waarom, na een online zoektocht, de meeste beurs-geschiedenis van Shell niet verder terug gaat dan 2004. Vanaf dat moment is Shell eindelijk volledig gefuseerd en vestigde zich officieel in Nederland vanwege de voordelige belastingen. Als je dus overweegt om je te verdiepen in aandelen van Shell kopen of verkopen is het dus leuk om te weten dat je te maken hebt met een Nederlands bedrijf.
De aandelen van Shell het afgelopen jaar
In september 2019 stonden de aandelen van Shell op het laagst met een aandelenprijs van $54,90. Sinds Juli zakte de prijzen met 14,1% vanwege lagere inkomsten, zwakkere markten en lage olieprijzen. De inkomsten van Shell zakten wel bijna 50% tijdens 2019 en met $3 miljard was het de laagste inkomst sinds 2017. Deze drastische daling had te maken met een vermindering van de olie, maar ook omdat Shell geplande en ongeplande onderhoud projecten aanging, wat een grote impact had op de activiteiten.
Voordat je Shell uit het raam gooit als interessante partij om in te investeren zijn dergelijke lage prijzen juist een interessant moment om je slag te slaan. Shells plannen voor de toekomst zien er robuust en sterk uit wat betekend dat de aandelen snel weer kunnen groeien. Er staan meerdere projecten van Shell klaar om van start te gaan en Wall Street analisten voorspellen dan ook een 22% groei in de inkomsten van Shell. Al met al is de Nederlandse Shell een interessante keuze om je meer in te verdiepen als je overweegt aandelen te kopen of verkopen.