Wel of niet beleggen in PostNL?

Anno 2021 is online verkoop razend populair. Door het internettijdperk is het erg gemakkelijk geworden voor ondernemers om via het internet producten of diensten te verkopen. Veel ondernemers kiezen dan ook voor dit verkoopkanaal. Vooral vorig jaar, als gevolg van de corona crisis, gingen veel winkeliers over op online verkoop. Door de corona crisis moesten de fysieke winkels voor een lange tijd sluiten en pas sinds een week of twee is het weer mogelijk om winkels op afspraak te bezoeken. Als winkeliers online verkopen, moet dit uiteraard ook verzonden worden en daarom waren de diverse postbedrijven meer dan ooit nodig. Dit zie je ook terug in de koersverloop van PostNL (AEX:PNL). 

koers postnl

Verloop van de koers (01-04-2020 t/m 01-04-2021)
Bron: Euronext

Terug in de tijd 

PostNL bezorgt al 220 jaar post door heel Nederland. Eerst was dit onder de naam PTT post, TPG Post en daarna TNT Post. Vervolgens is PostNL voortgekomen uit een opsplitsing van TNT N.V. in 2011. TNT N.V. werd opgesplitst naar postbedrijf PostNL en koeriersbedrijf TNT Express. In april 2015 bracht het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx een bod uit op TNT Express en een jaar later was deze overname een feit. Het Belgische postbedrijf bpost heeft in 2016 ook een bod gedaan op alle aandelen van PostNL. Dit is echter meermaals afgewezen. 

De Nederlandse overheid heeft PostNL aangewezen om de universele postdienst (UPD) uit te voeren. Dit houdt in dat PostNL ervoor moet zorgen dat het versturen en ontvangen van post voor iedereen in Nederland toegankelijk blijft. Verder houdt dit onder meer ook in dat PostNL zes dagen in de week (maandag t/m vrijdag) landelijk post moet collecteren en vijf dagen in de week  (dinsdag t/m zaterdag) landelijk post dient te bezorgen. Tenminste 95% van de UPD-post moet binnen 24 uur worden bezorgd.

Hoogtepunten in 2020 

Hoewel de corona crisis bij menig bedrijven voor veel ellende heeft gezorgd, was 2020 voor PostNL een uitstekend jaar. Door de toename in onder meer e-commerce, bezorgde PostNL voor het eerst in de geschiedenis meer dan 300 miljoen pakketten in Nederland en België. Het recordaantal was 337 miljoen pakketten in 2020. Dat is een stijging van maar liefst 20% ten opzichte van 2019. Het aantal bezorgde pakketten is niet het enige wat een stijging heeft ervaren. Ook heeft PostNL uitstekende financiële resultaten geleverd die beter zijn dan de verwachtingen begin dat jaar. De opbrengsten van PostNL zijn in 2020 gestegen met 14% ten opzichte van 2019. In 2019 bedroeg de omzet nog 2,844 miljard en in 2020 was dit 3,255 miljard. Tevens heeft PostNL in 2020 een nettowinst van €213 miljoen geboekt. Dit is een stijging van 5.225% ten opzichte van de winst in 2019 (€4 miljoen).

Kijkend naar de cijfers, kunnen we wel concluderen dat PostNL niets te klagen had voor 2020. Of de sterke groei zo zal doorzetten, is niet te zeggen. Zelf geeft PostNL aan rekening te houden met een mindere groei in het 2021 doordat een deel van de groei te danken is aan de gevolgen van de corona crisis en de sluiting van de winkels. Wat ook goed is om mee te nemen in je beslissing, is de dividenduitkering van PostNL. Na een interim dividend in 2019, stopte PostNL tijdelijk met dividendbetaling in oktober 2019 als gevolg van de samenvoeging met Sandd. Gezien de sterke balanspositie kan PostNL nu echter eerder dan gepland weer dividend uitkeren. Het voorstel is een dividend van €0,28 per aandeel en dit zal worden uitgekeerd in mei 2021. Dit bedrag moet echter nog goedgekeurd worden tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april 2021.