Aandelen Philips kopen en verkopen? Wat te doen?

De laatste maanden ervaart het aandeel van Philips een constante stijging. Is het dan ook goed om nu in te stappen? Hieronder geven we je informatie die jou wellicht kunnen helpen bij het maken van je keuze.

Geschiedenislesje

Philips, ofwel Koninklijke Philips, is een Nederlands elektronicaconcern dat in 1981 opgericht is in Eindhoven door Gerard Philips en Frederik Philips (geldschieter). Philips begon met het produceren van gloeilampen en het daarvoor benodigde koolstofdraad. Al gauw vervaardigde Philips naast diverse verlichtingssystemen ook andere elektra zoals radio’s, band- en cassette recorders, CD-spelers, computers, tv-toestellen en huishoudelijke apparaten waaronder scheerapparaten, elektrische tandenborstels en stofzuigers. Tevens produceert het concern ook medische apparatuur zoals MRI-scanners. Alsof dat nog niet genoeg is, is Philips ook nog eens oprichter van PSV en was het tot 2016 ook hoofdsponsor. 

Resultaten in 2020 

Hoewel de corona crisis, net als bij vele andere bedrijven, een negatieve invloed heeft gehad op de beurskoers van Philips, valt het wel op dat het aandeel van Philips zich goed herstelt. Hoewel sommigen activiteiten van Philips te lijden hadden onder de verminderde vraag, kon Philips bijspringen op andere gebieden zoals de zorgsector. Zo heeft Philips tijdens de corona crisis dan ook veel betekend voor de ziekenhuizen. Zo is vorig jaar de productie van apparatuur en oplossingen voor acute zorg meer dan verviervoudigd om artsen op het IC te helpen bij de diagnose, behandeling, bewaking en beheer van covid-19 patiënten. Tevens heeft Philips ook de productie van ventilatoren voor spoedeisende hulp aanzienlijk verhoogd, heeft het oplossingen voor bewaking en analyse van IC’s geleverd en oplossingen voor telezorg uitgerold om de druk op schaarse middelen te verlichten. Philips heeft dus zeker niet stil gezeten.  

Hoewel het in het eerste deel van 2020 even tegenzat, pakte Philips de draad gauw weer op. De omzet in 2020 bedroeg uiteindelijk 19,53 miljard euro ten opzichte van een omzet van 19,48 miljard euro in 2019. Philips ervaarde in 2020 een vergelijkbare omzetgroei van 3%. De groei zat ‘m vooral in het onderdeel ‘Connected Care’ (+22%) ten opzichte van dalingen in de Diagnosis & Treatment (-2%) en Personal Health activiteiten (-4%). 

Ook in het nettoresultaat ervaarde Philips in 2020 een stijging. Het nettoresultaat in 2020 bedroeg 1,2 miljard euro, dit is 22 miljoen euro meer dan in 2019. De vrije kasstroom bedroeg 1,9 miljard euro. 

Philips income

Outlook 2021

De corona crisis brengt anno 2021 nog steeds veel onzekerheden met zich mee. Daarom verwacht Philips voor 2021 een vergelijkbare omzetgroei. Tevens stelt Philips voor een dividend te handhaven op EUR 0,85 per aandeel gezien het vertrouwen in de toekomstige  koers en het belang dat Philips hecht aan een stabiel dividend. Bovendien dacht Philips vorige week nog aan een eventuele beursgang voor de tak ‘huishoudelijke apparaten’. De bedoeling was dat deze tak verkocht zal worden gezien het onderdeel volgens Philips niet meer aansloot bij de belangrijkste activiteiten van het bedrijf. Echter, door de aanhoudende corona beperkingen verliep dit erg moeizaam. Toch is woensdag 25 maart naar buiten gekomen dat Philips alsnog het onderdeel huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital verkoopt. De laatstgenoemde groep betaalt zo een 3,7 miljard voor de huishoudtak zelf. Daarbovenop komt in totaal ook nog 700 miljoen euro om de naam Philips de komende 15 jaar te mogen blijven gebruiken.