Aandelen Netflix kopen en verkopen? Wat te doen?

Achtergrondkennis voor het handelen van aandelen Netflix

Als je overweegt om aandelen van Netflix te kopen of verkopen is het goed om je meer te verdiepen in de achtergrond van dit relatief jonge bedrijf. Hoewel, jong? Netflix is inderdaad nog niet zo lang een wereldwijde bekende speler, maar het bedrijf werd al in 1997 opgericht door Marc Randolph als DVD-by-mail dienst. In de eerste vijf jaar groeide en veranderde het bedrijf snel en in 2002 stond de beurswaarde op $309 miljoen met $15 per aandeel.

Helaas werden DVD’s tegen die tijd snel minder populair en in October 2002 waren de aandelen nog maar $4,85 waard. Pas twee jaar later in Februari 2004 was Netflix goed hersteld met een aandelen waarde van $71,96. Op dat moment besloot ook Marc Randolph het bedrijf te verlaten en werd Reed Hastings de nieuwe CEO.

In 2005 had Netflix 4,2 miljoen leden, maar de aandelen waren gezakt naar $27 vanwege een aandelensplitsing. Je zou zeggen dat de aankondiging van de streaming plannen een grote boost zouden zijn, maar de aandelen zakten juist naar een schamele $3,25. Netflix gebruikte de eerst volgende jaren om partnerships met elektronische bedrijven te sluiten en Netflix in verschillende landen te lanceren. Met een aandelenprijs van $38 in juli 2011 was Netflix langzaam aan het stijgen. Met een topper van $272 in dezelfde maand, verloor Netflix 800.000 leden toen ze besloten de DVD en streaming diensten te gaan scheiden, wat resulteerde in een aandelen prijs van $71 in December.

Deze kleine kink in de kabel zette Netflix zich snel overheen en tegen het einde van 2012 hadden ze meer dan 33 miljoen leden. Tezamen met verschillende PrimeTime Emmy Engineering Awards, een een Oscar en de eerste Netflix Original steeg de aandelenprijs snel. In 2016 was Netflix officieel overal globaal verkrijgbaar, op vier landen na. Met in 2018 een aandelenprijs van $391.

Wat doet Netflix eigenlijk precies?

Oorspronkelijk dus opgestart om DVD’s per post te verhuren, is Netflix sinds 2011 een streaming dienst van tv-shows, films, documentaires en series. Door gebruik te maken van slimme algoritmes krijgen gebruikers een zeer persoonlijk overzicht van te kijken vermaak als ze inloggen. Netflix is beschikbaar wereldwijd, op China, Noord-Korea, Syrië en Crimea na, maar heeft wel als enige inkomstenbron de abonnementen van haar leden. Ze kent drie soorten abonnementen (‘basic’, ‘standard’ en ‘premium’) met maandelijkse prijzen tussen de $8 en $16. Maar met 158 miljoen betalende leden en 5,5 miljoen ‘free trial’ heeft Netflix een beurswaarde van bijna $150 miljard.

Andere streaming diensten zoals bijvoorbeeld AppleTV+ maken de eenzijdige inkomstenstroom van Netflix een minder betrouwbare partner voor de lange termijn. Tenzij Netflix andere vormen van inkomsten gaan genereren is het de vraag hoe lang ze een grootspeler gaan blijven. Desalniettemin valt niet te ontkennen dat het bedrijf op korte tijd zeer grote stappen heeft gemaakt en is het altijd de vraag wat de toekomst zal brengen.