ING aandelen kopen? Lees hier alles wat je wilt weten!

Internationale Nederlanden Groep, officieel opgericht in 1991, is ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. Omdat ‘Internationale Nederlanden Groep’ nogal aan de lange kant is, werd de naam als snel ingekort tot de huidige bekende naam ‘ING Groep’. Inmiddels bedienen de 57.000 werknemers bij ING ongeveer 39,2 miljoen klanten in meer dan 40 landen. ING voorziet haar klanten van producten die te maken hebben met sparen, betalen, beleggen, lenen en hypotheken. 

De aandelen van ING Groep zijn tevens genoteerd aan de beurzen van Amsterdam (INGA), Brussel en de New York Stock Exchange (ING). 

Kredietcrisis

Vanaf het jaar van de oprichting tot nu 2021, heeft ING al het enige meegemaakt. De eerste uitschieter qua gebeurtenis is de kredietcrisis in 2008. Net als bij veel andere banken, zorgde de kredietcrisis voor veel narigheid. Als gevolg van de kredietcrisis en de vermeende kapitaaltekorten daalde de beurskoers sterk. Zo daalde de koers van het aandeel op vrijdag 17 oktober 2008 meer dan 27%. De kredietcrisis zorgde echter niet alleen voor een sterke beurskoers daling, maar leidde ook tot een verlies in het derde kwartaal bij ING van €478 miljoen. Dit was haar eerste kwartaalverlies ooit. Tevens kreeg ING het weekend daarop een kapitaalinjectie van €10 miljard van de Nederlandse overheid.

Corruptie en witwaspraktijken

Hoewel de kredietcrisis al geen pretje was voor ING, is ING in de periode van 2016-2019 al een aantal keer zeer negatief in het nieuws gekomen door vermeende corruptieschandalen en witwaspraktijken.

Nadat Vimpelcom in 2016 de grootste schikking ooit had in Nederland, ging het OM daarna achter huisbankier ING aan. Het onderzoek had betrekking tot verschillende eisen die verband houden met de on-boarding van klanten, het witwassen van geld en corrupte praktijken, aldus het persbericht van ING in 2018. Volgens het OM zou de bank het bedrijf Vimpelcom hebben geholpen bij het betalen van smeergeld. Naar aanleiding van onder dit onderzoek, heeft ING een schikking van 775 miljoen euro getroffen met het OM. Tussen 2010 en 2016 kunnen klanten ongestoord hun rekening bij ING misbruiken voor het witwassen en andere criminele activiteiten. 

Het bleef echter niet bij deze ene zaak. Uit een onderzoek in 2019 bleek ook dat ING in totaal 3,5 miljard dollar verstrekte aan bedrijven die al jaren betrokken zijn bij corruptieschandalen. De bedrijven zijn Odebrecht, Gunvor, Shell en SBM Offshore. ING geeft echter geen openheid hierover. Daarbij kwam in 2019 ook aan het licht dat ING via haar filiaal in Moskou jarenlang bleef werken voor een bedrijf waarvan de bank al in 2009 vermoedde dat het betrokken was bij witwaspraktijken.

Corona crisis en blik op de toekomst

Als je kijkt naar het verloop van het aandeel van ING valt het op dat ING langzamerhand weer omhoog kruipt. Vanaf 15 februari 2020 ervaarde het aandeel als gevolg van de net aangekondigde corona besmettingen een sterke daling. Het aandeel daalde van €10,71 op 14 februari naar €4,61 op 24 april. Dat is een daling van ruim 56% binnen twee maanden. Hoewel het aandeel dus zeker wel iets te verduren had tijdens de corona crisis, kunnen we voorzichtig zeggen dat ING het – kijkend naar het aandeel – minder zwaar heeft gehad dan ABN AMRO. Zo zien we zelfs een koersstijging van 33% binnen de afgelopen twee maanden. Dit kunnen we als positief ervaren. Tevens heeft ING een sterke positie in Europa, klantengroei én een enorme spaardeposito’s. Daarbij heeft de bank voldoende buffers om het een en ander op te vangen. 

verloop van koers ingVerloop van de koers (01-02-2020 t/m 26-03-2021)
Bron: Euronext

Toch blijft het beleggen in de banksector – naar onze mening – risicovol. Zo dus ook het aandeel van ING. De beslissing van het ECB om geen dividend uit te keren helpt ook niet echt mee. Echter, na de corona crisis zal de ING hier waarschijnlijk anders over denken.