Galapagos aandelen wel of niet kopen?

Voordat je de Galapagos aandelen gaat kopen, is het slim wat onderzoek te doen en achtergrondinformatie te vergaren over het bedrijf. Daarom zetten wij hieronder het een en ander op een rijtje om je zo verder te helpen.

Galapagos is in 1999 opgericht in België vanuit een joint venture tussen Crucell en Tibotec en staat genoteerd als een Naamloze Vennootschap. Inmiddels heeft Galapagos meer dan 1.200 werknemers die verdeeld zijn over het hoofdkantoor in Mechelen en vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland, de VS en het VK. 

Wat doet Galapagos eigenlijk?

Galapagos is een farmaceutisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontdekking en ontwikkeling van kleine moleculen geneesmiddelen. Het bedrijf ontdekt welke eiwitten een sleutelrol spelen bij het veroorzaken van ziekten zoals reumatoïde artritis, inflammatoire, darmziekten en fibrose. Tevens is Galapagos bezig met Fase 3,2,1 studies, preklinische studies en ontdekking programma’s voor diverse ontstekingen, fibrose en andere indicaties. Galapagos streeft er naar om een wereldwijd toonaangevend farmaceutisch bedrijf te worden dat gericht is op de ontdekking, ontwikkeling en commercialisering van innovatieve geneesmiddelen. 

Verloop van de koers

Galapagos heeft in de tijd van de oprichting tot nu (2021) niet stilgestaan. Zo zijn ze in mei 2005 naar de Amsterdamse beurs (Euronext) gegaan onder de ticker GLPG met een emissieprijs van €7,20. Het bedrijf besloot naar de beurs te gaan om nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsaandoeningen en financieren. Het aandeel behaalde op 21 februari 2020 zijn piek met een aandelenprijs van €249,50. Helaas is de koers sinds dit hoogtepunt tot aan vandaag (16 maart 2021) met ruim 71% weggezakt. 

Hoewel Galapagos al in mei 2005 op de Amsterdamse beurs te vinden was, duurde het tien jaar voordat Galapagos ook de Amerikaanse beurs optrad. In mei 2015 was het dan eindelijk zo ver. Galapagos trad op de NASDAQ onder dezelfde ticker GLPG met een emissieprijs van $46.30. Het aandeel ervaarde de afgelopen jaren over het algemeen een positief verloop met 21 februari 2020 ook als hoogtepunt ($274,03). Maar net als de koers van het aandeel bij Euronext, is de koers sinds dit hoogtepunt tot aan vandaag (16 maart 2021) met ruim 70% weggezakt. 

De beurswaarde van Galapagos is nu gewaardeerd op 4.6 miljard EURO.

koers galapagos

Bron: euronext
Verloop van de koers (01-02-2020 t/m 26-03-2021)

Gebeurtenissen die invloed hebben (gehad) op het aandeel

De ups en downs in het aandelen zijn een gevolg van onder andere aan aantal gebeurtenissen. 

Overname en verkoop Fidelta

Zo nam Galapagos in 2010 het contractonderzoek organisatie Fidelta over. Galapagos kondigde echter in 2020 aan dat Fidelta zou worden overgenomen door Selvita. Op 4 januari 2021 is deze transactie afgerond. Selvita heeft 100% van de uitstaande aandelen in Fidelta overgenomen voor een bedrag van €31.2 miljoen. Fidelta zal nochtans de komende vijf jaar doorgaan met het uitvoeren van diensten voor Galapagos. In deze periode zie je dan ook een koersstijging van het aandeel.

Filgotinib

In 2015 tekende Galapagos een samenwerkingsovereenkomst met Gilead Sciences voor de ontwikkeling en commercialisering van filgotinib. Filgotinib werd gezien als het paradepaardje van Galapagos dat al bijna twintig jaar in ontwikkeling is. Filgotinib is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis. Filgotinib is in Europa en Japan al goedgekeurd voor gebruik bij RA. Gilead Sciences heeft, na al een eerdere afwijzing van het FDA, in 2020 een aanvraag ingediend bij het EMA voor goedkeuring van filgotinib in UC. Deze is echter in augustus 2020 weer afgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Omdat Gilead Sciences er geen toekomst meer in ziet, trekt het zijn handen ervan af. Het afkeuren van filgotinib en het stoppen met de studie van filgotinib door Gilead Sciences heeft voor negatieve gevolgen in de koers van het aandeel gezorgd. 

Deal met Gilead Sciences

In 2019 sloot Galapagos een deal met Gilead Sciences waarbij Gilead inzage en toegang heeft tot huidige onderzoeks- en klinische programma’s van Galapagos. In ruil hiervoor kreeg Galapagos meerdere betalingen die totaal goed zijn voor $4,5 miljard. Dit heeft Gilead vooraf betaald, dus Galapagos zal niet snel ten onder gaan. Tevens heeft het bedrijf nu zo een €5,2 miljard in de kas zitten. Daarmee kan Galapagos dus nog wel even door. 

Stopzetten onderzoek longfibrose

Galapagos heeft 10 februari 2021 bekend gemaakt te stoppen met het onderzoek naar een medicijn tegen longfibrose vanwege teleurstellende resultaten bij de klinische trial. Dit is nog een tegenvaller die Galapagos te verduren krijgt. Als reactie op dit nieuws, is de koers wederom gekelderd. 

Omzetcijfers

Galapagos heeft afgelopen maand haar financieel rapport naar buiten gebracht. Galapagos heeft in 202 een omzet behaald van €530 miljoen vergeleken met een omzet van €886 miljoen in 2019. Tevens rapporteerde ze in 2020 een nettoverlies van €305,4 miljoen tegenover een nettowinst van €149.8 miljoen in 2019. Zoals je kunt zien heeft Galapagos in 2019 een goed jaar gehad. Het jaar 2020 is echter een jaar wat Galapagos beter zo snel mogelijk kan vergeten. Door alle tegenvallers die Galapagos te verduren kreeg en nog steeds krijgt, is de toekomst van het aandeel toch lastig te voorspellen. Is geduld bij dit aandeel nodig? We zullen het zien..