Beleggings advies Boeing aandelen

Boeing is misschien, na Tesla, wel het meest besproken bedrijf van 2019 en ook in het komende jaar zal Boeing zeker niet uit de media verdwijnen. Helaas niet alleen in positieve zin. De twee vliegtuigcrashes van 2018 met de nieuwe Boeing 737 MAX heeft het bedrijf, naast een enorme reputatieschade, ook vele tientallen miljarden gekost. Voor het eerst sinds ruim 20 jaar maakt het bedrijf verlies.

Is het dan nog wel interessant om aandelen Boeing te kopen? Of betreft het een vliegtuig dat in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen en niet meer te redden is? Dat het nu niet goed gaat met Boeing, staat vast. Echter heeft Boeing in januari 2020 ruim 12 miljard aan leningen van investeerders en banken gekregen, waarmee het vertrouwen in het bedrijf werd uitgesproken.

Daarnaast groeit de markt voor vliegreizen nog elk jaar en is de vraag naar vliegtuigen enorm. Deze vraag kan niet door concurrent Airbus worden beantwoord. De simpele reden is dat Airbus aan haar maximale productiecapaciteit zit. Nieuwe vliegtuigbouwers zullen er wel komen, maar het produceren van een vliegtuig is uiterst gecompliceerd, waardoor een nieuwe speler er tientallen jaren over zal doen om ook maar in de buurt te komen van de status, productiecapaciteit en omvang van Boeing of Airbus. De wereld kan gewoon niet zonder Boeing. En dat zie je ook aan het orderboek van Boeing dat vol staat met orders voor meer vliegtuigen en niet alleen de 737 MAX.

De verwachting dat Boeing op korte termijn winst gaat maken is heel klein. De perikelen zijn nog niet voorbij en het zal Boeing nog miljarden gaan kosten. Als Boeing later dit jaar groenlicht krijgt voor de 737 Max, zal de koers weer aantrekken en volgens experts kan er voor 2021 en de daaropvolgende jaren weer winst verwacht worden. Echter zolang de 737 MAX aan de grond staat, zal het als een ijzeren bal aan de benen van Boeing hangen en de koers en winst drukken.

Maar is het verstandig om aandelen Boeing te kopen? Op dit moment zou ik ze niet kopen, maar houd het bedrijf scherp in de gaten waar het gaat om de verliezen in het eerste en tweede kwartaal van 2020. Tevens kijk naar de verwachting van het toelaten van de Boeing 737 MAX. Als daar groenlicht aan zit te komen, zal dit een positieve boost van vele procenten betekenen voor het aandeel Boeing.

Ten slotte, wanneer je toch besluit aandelen Boeing te willen kopen, dek je dan altijd in met put-opties en schrijf eventueel call-opties om op korte termijn toch een aardig rendement te genereren. Voor de lange termijn is een aandeel Boeing niet speculatief, maar op de korte termijn is het wat onzeker en kan het zeer volatiel zijn.