Advies beleggen in Amazon

Heel eerlijk, iemand die mij 8 jaar geleden zei: ”je moet aandelen Amazon kopen”, had ik voor gek verklaard. In 2012 had Amazon een negatieve koers-winstverhouding van bijna 2.000. Het geld vloog er uit en het aandeel was op dat moment zwaar overgewaardeerd zonder dat er dividend werd uitbetaald. Hoe de wereld in 8 jaar kan veranderen is inmiddels wel duidelijk en wanneer je toentertijd aandelen Amazon had gekocht, had je nu een rendement van 1.100% gehad.

Maar is het dan nog steeds een goed moment om aandelen Amazon te kopen? Of staat de koers inmiddels zo hoog dat het eigenlijk te laat is?

De koers-winstverhouding is momenteel (januari 2020) 82, wat natuurlijk fors is. Daarnaast wordt er geen dividend uitbetaald. Tevens maakt de koers de laatste anderhalf jaar een zijwaartse beweging en is er vrijwel geen stijgende lijn waarneembaar. Nemen we deze cijfers mee, dan is een aandeel Amazon niet echt interessant om te kopen. Echter zijn er een aantal factoren die het aandeel wel interessant maken. Kijken we naar het beschikbare geld in kas bij Amazon, dan zien we dat dit tientallen miljarden zijn en binnen een paar jaar met tientallen en soms meer dan honderd procent toeneemt. Met dit geld breidt Amazon zich als een olievlek de hele wereld over. En dit met maar één doel: de nummer 1 wereldwijd zijn op het gebeid van e-commerce. Denk dan niet alleen aan het verkopen van producten, maar ook het in handen hebben van het hele distributienetwerk en de technologie. Waar een normale webwinkel zijn software koopt bij een softwareontwikkelaar, zijn pakjes laat bezorgen door PostNL, zijn website host op een gehuurde server en zijn producten verkoopt via een marktplaats, voert Amazon al deze stappen zelf uit. Amazon is één van de grootste server aanbieders in de wereld, Amazon is de grootste webwinkel van de wereld, Amazon is vele malen groter dan PostNL en Amazon is een ontzettend grote marktplaats waar ook externe partijen hun producten kunnen verkopen.

Dit alles zorgt voor een diversiteit aan inkomsten en mogelijkheden wat Amazon tot een gigant maakt in de nabije toekomst, waarbij we kunnen verwachten dat de winst de komende jaren zal toenemen en de koers-winstverhouding kleiner zal worden. Dit heeft als uiteindelijk gevolg dat er aan dividend uitkeringen geen ontkomen meer aan is. Bij de aankondiging van het eerste dividend, zal dit een positief effect hebben op de koers.

Concluderend kunnen we stellen dat het kopen van aandelen Amazon een goed idee is. Amazon is al lang geen speculatief aandeel meer van de zoveelste Tech-startup die zwaar overgefinancierd is, maar juist een zeer degelijk bedrijf dat miljarden winst maakt en met die winst haar groeiambitie voortzet. Ondanks dat Amazon nu een zijwaartse beweging maakt, valt te verwachten dat het aandeel nog flink zal groeien als de nieuwe kwartaalcijfers blijven groeien, zoals in de lijn der verwachting ligt. Wanneer Amazon vervolgens ook nog met een dividend rendement gaat komen, zal het voor grote investeerders nog aantrekkelijker worden om in te stappen en de koers stuwen.

Ten slotte nog een kleine afweging. Amazon wordt geleid door Jeff Bezos, die nagenoeg alle macht in handen heeft en daardoor beslissingen zou kunnen nemen die niet ten gunste van het bedrijf en haar aandeelhouders zouden kunnen komen. Ondanks dat het tot nu toe een zeer stabiele CEO is, is het nooit bevorderlijk dat zoveel macht bij één persoon ligt. Daarnaast is de EU niet heel blij met bedrijven als Google, Microsoft, Apple en Amazon, omdat ze teveel macht hebben en te weinig belasting betalen. Het zijn kleine zwarte stipjes aan de horizon die je bij het aankopen van aandelen, zoals die van Amazon, mee moet laten wegen in de overweging. Het eventuele risico kan je altijd afdekken met put-opties.