Alfen aandelen wel of niet kopen? Hier het advies!

Alfen, sinds 1937 aanbieder van energieoplossingen, heeft weinig te klagen gehad sinds zijn beursgang op 22 maart 2018. Wat tevens ook opvalt als we kijken naar het koersverloop, is dat Alfen nauwelijks geraakt lijkt te zijn door de corona crisis. Het aandeel heeft juist reuze sprongen gemaakt in het afgelopen jaar. Zo is het aandeel binnen een jaar ruim 223,8% gestegen. Op 30 maart 2020 was de koers nog €21 en een jaar later wordt het aandeel gewaardeerd op €68. Maar waarom is Alfen ineens in één jaar tijd zó hard gegroeid? Tijd om een deep dive te nemen in dit mooie bedrijf. 

Koers alfen

Verloop van de koers (30-03-2020 t/m 01-04-2021)
Bron: Euronext

Wat voor bedrijf is Alfen? 

Alfen werkt met haar energieoplossingen en in-house ontwikkelde producten aan het elektriciteitsnet voor de toekomst. Alfen ontwerpt, ontwikkelt en produceert onder andere energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische auto’s en transformatorstations. Miljoenen huishoudens én bedrijven worden voorzien van de transformatorstations van Alfen. Het energieopslagsysteem van Alfen wordt onder meer ook gebruikt voor het realiseren van autonome elektriciteitsnetten. Alfen heeft met haar 80 jaar ervaring een leidende marktpositie in Nederland en wordt veel gevraagd voor duurzame projecten. Tevens maakt Alfen dankzij haar ‘first mover advantage’ op internationaal gebied ook een grote inhaalslag. 

Duurzaamheid en het klimaat worden steeds belangrijkere termen in de maatschappij. We zijn steeds meer bezig om duurzamer te worden door bijvoorbeeld elektrisch rijden met  de auto of scooter langzamerhand de norm te maken. Alfen speelt goed op de verschuivende behoefte in.  

Cijfers 2020 bieden mooie vooruitzichten

Het jaar 2020 was een mooi jaar voor Alfen. Alfen ervaarde een omzetgroei van maar liefst 32% ten opzicht van 2019. In 2020 was de omzet 189 miljoen euro en in 2019 was dit nog 143,2 miljoen euro. De groei zat ‘m vooral in de energieoplossingen Smart Grids (+14%), Energy Storage (+26%) en EV Charging (+105%). Zo heeft Alfen in 2020 ruim twee keer zoveel laadpalen verkocht als het jaar daarvoor. Tevens verdubbelde (+102%) ook de nettowinst van 6.2 miljoen euro in 2019 naar 12.5 miljoen euro in 2020. 

Alfen laat in zijn laatste jaarrapport ook weten bezig te zijn met nieuwe projecten en samenwerking. Dit kan invloed hebben op het aandeel. Zo heeft Alfen onlangs een 3-jarig raamovereenkomst gesloten met het Belgische PerPetum Energy voor de levering van transformatorstations voor hun duurzame energieprojecten in Nederland, een 3-jarig raamovereenkomst met British Gas voor de levering van EV-laadstations voor haar eigen activiteiten en voor haar moederbedrijf Centrica én een 3-jarig raamovereenkomst met de Duitse energieleverancier EnBW voor de levering van de volledige portefeuille van energieopslag oplossingen van Alfen.

Houden, kopen of verkopen?

Wij denken dat het een goed idee is om ten minste het aandeel Alfen in de gaten te houden. Zeker omdat wij als maatschappij steeds meer gaan geven om duurzaamheid en elektrisch rijden daar een van de gevolgen is. Daarnaast wilt de Nederlandse overheid dat in 2030 alle nieuwe auto’s zonder uitlaatgassen rijden. Om elektrisch te kunnen rijden, zijn er ook weer laadpunten nodig (naar schatting 1,7 miljoen), en laat Alfen die nou net produceren en verkopen. Als aandeelhouder hoef je echter nog niet te rekenen op dividenduitkering; alle opbrengsten worden namelijk geherinvesteerd in het bedrijf. Alfen hoopt daarmee te zorgen voor autonome groei.