Adyen aandelen kopen? Hier het advies!

Het aandeel Adyen is misschien wel dé verrassing van de afgelopen twee jaar. Het aandeel overtrof alle beursverwachtingen en is inmiddels meer waard dan gevestigde financiële instellingen zoals ABN-AMRO

In juni 2018 ging Adyen tegen een koers van 240 euro naar de beurs en schoot dezelfde handelsdag nog door naar 400 euro. Inmiddels (januari 2020) staat het aandeel Adyen op ruim 800 euro en kan gerust het pareltje van de Nederlandse beurs worden genoemd. Maar is dat terecht? En wat verklaart de beurswaarde van ruim 25 miljard euro?

Kijken we puur naar de koers-winstverhouding dan kan je denken: ”verkopen en wel meteen”. Immers de koers ligt momenteel op bijna 150 keer de winst. Dat is extreem! Kijk je naar ABN-AMRO, dan zie je daar een koers-winstverhouding van nog geen 8. Wat maakt Adyen dan zo speciaal dat het die koers-winstverhouding kan rechtvaardigen? En staat de koers van ABN-AMRO dan niet veel te laag?

Ten eerste is Adyen een veel slankere organisatie, zonder vele honderden bankgebouwen die allemaal bemand moeten worden door medewerkers die eigenlijk geen directe waarde vertegenwoordigen. Adyen moet het hebben van de software die het mogelijk maakt om online betalingen te verrichten. Waar ABN-AMRO moet zorgen voor geldautomaten, omaatjes en kinderen met spaarbankboekjes en het innen van oninbare persoonlijke leningen, heeft Adyen maar één taak: ervoor zorgen dat jij, bij welke webwinkel dan ook, kan betalen. En ook daar is er weer een verschil waarneembaar. ABN-AMRO is een grote Nederlandse bank met enkele buitenlandse activiteiten. Adyen is een Nederlands bedrijf in naam, maar een mondiale wereldspeler die de wereld verbindt. En waar er steeds minder omaatjes komen met spaarboekjes, komen er elke dag meer Tech-bedrijven die online betalingen door Adyen laten uitvoeren. Kijk zelf maar eens op je rekeningoverzicht en zie hoe vaak de naam Adyen voorbij komt.

Dan blijft natuurlijk de vraag, moet je nu nog in Adyen instappen en aandelen kopen? Naar mijn persoonlijke mening wel. Online betalingen groeien nog elk jaar met tientallen procenten en daarnaast groeit jaarlijks het aantal klanten van Adyen fors. Deze twee factoren samen maakt het zeer reëel dat Adyen de komende jaren haar omzet significant zal verhogen, zonder dat de kosten significant zullen toenemen. Adyen heeft geen netwerk van regionale kantoren nodig en kan in veel regio’s en landen bedienen vanuit het hoofdkantoor.

Concluderend kan gesteld worden dat een nog steeds groeiende e-commerce markt, een forse toename van klanten en de kracht om “lean en mean” te blijven, Adyen kansen biedt om haar reeds bestaande en bewezen software verder uit te rollen zonder extreme kosten. Het zou me niet verbazen als Adyen één van de meest succesvolle en winstgevende financiële instellingen in de wereld zou kunnen worden. Adyen is geen aandeel dat direct een hoog dividend rendement zal opleveren en je zal je in de eerste jaren vooral moeten richten op de waardegroei van de aandelen. Zodra de groei van het aandeel in rustiger vaarwater zal komen, zal het dividend rendement toenemen.

Maar is er dan geen enkel risico? Jawel, denk aan veranderende technologie of een bedrijf als Apple dat met eigen geld zegt: ”dit gaan wij ook doen en beter”. Echter is deze kans relatief klein en kan je jezelf altijd indekken met put-opties om een eventuele neergaande spiraal op te vangen.