ABN AMRO aandelen wel of niet kopen? Hier het advies!

ABN AMRO Bank is een van de grootste Nederlandse bankgroepen. Toch verloopt lang niet alles zo vlekkeloos. Als we kijken naar het verloop van het aandeel van ABN AMRO van de afgelopen vijf jaar, valt het op dat het aandeel sinds zijn hoogtepunt op 12 januari 2018 (€28,08) tot nu (17 maart 2021) een continue daling ervaart. Tevens – en logischerwijs – heeft het begin van de corona crisis een grote negatieve impact gehad op de koers van ABN AMRO. Het aandeel ging van €16,76 (7 februari 2020) naar €5,84 (15 mei 2020). Dat is een daling van ruim 65% binnen drie maanden. De sluitingsprijs van het aandeel op 15 mei 2020 is ook gelijk het dieptepunt van de koers. 

koers abn amro

Verloop van de koers afgelopen 5Y
Bron: Euronext

Jaar vol tegenslagen

We kunnen dus wel stellen dat het aandeel ABN AMRO Bank N.V. het afgelopen jaar niet op een roze wolk heeft gezeten. De bank heeft in 2020 voor het eerst in 10 jaar een nettoverlies geleden van 45 miljoen euro ten opzichte van een bescheiden nettowinst in 2019 van 2 miljard euro. Op basis van het verlies dat is geleden en de aanbevelingen van de ECB (Europese Centrale Bank), zal de bank over 2020 geen dividend uitkeren. 

Hoewel het jaar 2020 voor ABN AMRO al geen jaar was voor in de boeken, begon dit jaar ook niet zonder tegenslagen. Zo publiceerde ABN AMRO vorige week hun jaarverslag en beschreef daarin een onderzoek dat door Nederlandse officieren van Justitie gestart is in september 2019. In het jaarverslag heeft de bank aangegeven dat het onderzoek breder is dan eerder is aangegeven. ABN AMRO wordt nu ook verdacht van ‘verwijtbaar witwassen’. Het is mogelijk dat de bank een hogere boete dan verwacht opgelegd zal krijgen. Als reactie hierop is het aandeel afgelopen maandag (15 maart 2021) met 4% gedaald. Daarbovenop verdwijnt ABN AMRO samen met Galapagos vanaf 22 maart uit de AEX en worden beide bedrijven opgenomen in de AMX.

Wel of niet nu kopen?

Concluderend kunnen we misschien wel stellen dat het kopen van het aandeel ABN AMRO op dit moment een risico kan zijn. Echter, de koers is sinds dit jaar hier en daar ook weer bezig met een lichte stijging. Houd nochtans het lopende onderzoek naar het witwassen van geld in ieder geval goed in de gaten aangezien een nadelige uitspraak ook nadelig voor het aandeel kan uitpakken. Iets wat wel aantrekkelijk is en goed is om mee te nemen in je beslissing is dat de ABN AMRO normaliter wel over elk jaar dividend uitkeert aan haar aandeelhouders. Hoewel de bank dit niet van plan is voor 2020, geven ze wel aan vastbesloten te zijn de  dividenduitkering te hervatten mits de cijfers dit toelaten. Daarnaast heeft ABN AMRO wederom een hoge score behaald in de SAM Corporate Sustainability Assessment van S&P Global. De bank staat hiermee in de top 10% van de meest duurzame banken wereldwijd. Tevens verwacht de bank dat de uitrol van het vaccinatieprogramma zal zorgen voor een aanzienlijke opheffing van de beperkingen in het tweede kwartaal. De opheffingen van de beperkingen zal volgens de bank leiden tot een sterke economische opleving in de tweede helft van dit jaar. 

Genoeg informatie om dus mee te nemen in je overweging!