Freedom24

About the Freedom24

Het handelen in effecten is niet meer nieuw. Maar via Freedom24 is het nu ook mogelijk om als institutionele evenals particuliere Nederlandse beleggers te investeren in IPO’s. Dit is zeer uniek; genoeg reden dus om eens even in dit platform te duiken! 

Freedom24 is dus een online platform waar men kan handelen in effecten van toonaangevende bedrijven. Freedom24 is een project van Freedom Finance Europe Ltd, dat op haar beurt weer een dochteronderneming is van de holding Freedom Holding Corp. Freedom Holding Crop is zelf ook genoteerd aan de Nasdaq (FRHC). De holding en Freedom Finance zijn gereguleerd in de VS (SEC) en de EU (Duitse BaFin) en (Cyprese CySec).

De focus van Freedom Finance Europe ligt op het verlenen van toegang tot de Amerikaanse markt aan beleggers over de hele wereld, gezien ze merkte dat hier grote vraag naar was. Freedom Finance Europe is tevens de enige broker in de EU die IPO’s aan particuliere beleggers aanbiedt. Door dit aan te bieden, krijgen de Nederlandse particuliere beleggers toegang tot de initiële prijs, nog voordat het desbetreffende bedrijf naar de beurs gaat. 

Deelnemen aan IPO's via Freedom24

Verschillende plannen

Klanten kunnen bij Freedom Finance kiezen uit drie verschillende plannen die het beste bij hun handels stijlen passen.

tabel freedom24

Naast dat je kunt handelen in diverse effecten én kunt deelnemen aan IPO’s, kun je ook een passief inkomen opbouwen door een rekening te openen bij Freedom 24. Alle Europese klanten van Freedom Finance beschikken namelijk ook over een D-rekening, naast de hoofdrekening. Over het saldo op de D-rekening ontvang je maar liefst 3% rente per jaar. Tevens is er ook een ‘promotieplan’’ voor nieuwe klanten. Deze promotie houdt in dat nieuwe klanten die een rekening openen kunnen genieten van 30 dagen geen commissies. Na deze 30 dagen wordt het automatisch overgezet naar een Smart plan. 

Beleggen in IPO’s

Een IPO staat voor ‘initial public offering’ en wordt in Nederland ook wel beursgang genoemd. Een beursgang is voor bedrijven een memorabel en bijzonder moment omdat dit het moment is dat een bedrijf voor het eerst zijn aandelen gaat verkopen op de (openbare) aandelenbeurs. 

Vandaag de dag zijn IPO’s reuze populair onder de particuliere beleggers. Dit is onder andere te danken aan de voorgaande IPO’s die grote successen hebben beleefd. Zo had Zoom in 2019 een openingskoers van $62 t.o.v. de $36 introductie koers (70% stijging) en genoot Beyond Meat van een waarde piek van maar liefst 170% op zijn eerste handelsdag. We kunnen stellen dat we praten over flinke rendementen. Begrijpelijk dus dat particuliere beleggers steeds meer behoefte hebben aan het deelnemen aan IPO’s. Let wel op: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Desondanks de grote belangstelling, blijft het lastig om als particulier deel te nemen aan IPO’s. Over het algemeen kunnen alleen grote beleggers met een miljoenen kapitaal deelnemen aan beursgangen. Daar brengt Freedom24 echter verandering in. Door een account te openen bij Freedom24 is het nu mogelijk om als particuliere belegger, deel te nemen aan IPO. Via Freedom24 heb je als Nederlandse particuliere belegger toegang tot de initiële prijs, nog voordat het desbetreffende bedrijf naar de beurs gaat. De minimale instapdrempel hiervoor is US$ 2.000. 

Nadat de lock-up periode van 93 dagen voorbij is, kun je de aandelen vervolgens weer verkopen. Het gemiddeld rendement aan het einde van de lockup period is 63% (op 11.11.2021 voor het laats geobserveerd door Freedom24). Eerdere beleggingsresultaten zijn echter geen garantie voor winst in de toekomst. 

Drie aankomende IPO’s via Freedom24

De IPO’s waaraan je kunt deelnemen, worden uitgekozen door de analisten van Freedom24. De analisten bestuderen bedrijfsindicatoren en analyseren de marktprijs. Op basis hiervan kiezen zij veelbelovende IPO’s en sturen ze de aanbevelingen op naar klanten van Freedom24. Hieronder lichten we drie IPO’s uit die je kunt gaan verwachten bij Freedom24. 

1| Reddit

Reddit is een soort social media platform dat gebruikers toelaat om zelf berichten toe te voegen in forums. Vervolgens kunnen andere gebruikers hier weer op reageren en middels upvote- en downvote-knoppen oordelen over berichten en reacties. Zo kunnen ze de zichtbaarheid van berichten en reacties verhogen of verlagen. Tevens kunnen gebruikers zich ook aanmelden op individuele forums, genaamd subreddits. Deze zijn gecreëerd rondom specifieke interesses en onderwerpen. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 communities opgericht en bezoeken er elke dag 52 miljoen actieve gebruikers het platform. 

Reddit is in 2005 opgericht door de toentertijd 22-jarige afgestudeerde Steve Huffman en Alexis Ohanian. Een jaar later werd de site verkocht aan uitgeverij Condé Nast. In 2011 in Reddit gesplitst van deze uitgeverij en sindsdien is het een dochteronderneming van Advance Publications, het moederbedrijf van Condé Nast. 

Reddit, dat begin dit jaar volop in het nieuws kwam door de razernij rondom Gamestop (GME), zal naar alle waarschijnlijkheid het volgende jaar naar de beurs kunnen gaan. De New York Stocks Exchange om precies te zijn. Volgens een eerder nieuwsbericht van persbureau Reuters is Reddit op dit moment volop bezig met het interviewen van mogelijke investeringbankieren en advocaten die hen moeten helpen met de voorbereiding van de beursgang. 

Met de beursgang hoopt het social media platform op een waardering van 15 miljard dollar. Reddit werd onlangs nog gewaardeerd op 10 miljard dollar, in een private financieringsronde. 

2| Chime

Momenteel is digitale bank Chime een niet-openbaar bedrijf maar daar komt naar alle waarschijnlijkheid gauw verandering in. Vorig jaar september maakte de CEO, Chris Britt, bekend dat hij met zijn bedrijf Chime op korte termijn naar de beurs wilt. Chime heeft daarom ook al gesprekken gevoerd met investeringsbanken. De exacte datum van de IPO is nog niet bekend maar toch kun je alvast een aanvraag indienen voor de IPO. Er wordt gemikt op maart 2022. 

Financieel technologiebedrijf Chime is opgericht in 2013 en is inmiddels uitgegroeid tot het snelst groeiende financiële platform in de VS. Zo verdrong Chime vorig jaar nog online broker Robinhood van zijn positie als meest waardevolle fintech unicorn. Chime biedt bankdiensten maar heeft geen banklicentie, daarom werkt het samen met Bancorp en Stride Bank om FDIC-verzekerde betaal- en spaarrekeningen aan te bieden. Chime staat erop dat deze basis bankdienste nuttig, gemakkelijk en gratis moeten zijn. 

Bij een nieuw G-financieringsronde in augustus heeft Chime $750 miljard opgehaald. Daarmee komt het bedrijf op een waardering van 25 miljard dollar. In 2019 had het bedrijf nog een waardering van $1,5 miljard, wat laat zien hoe snel sommige start-ups hun bedrijf kunnen opschalen. Naar verluidt hoopt Chime naar de beurs gaan tegen een waardering van 35 en 45 miljard dollar, aldus forbes

3| Klarna

Hoewel het nog niet zeker is wanneer Klarna zich zal klaarmaken voor een IPO, is het wel alvast mogelijk om je bij Freedom 24 in te schrijven voor nieuws omtrent de Klarna IPO. Zo ben je als een van de eerste gelijk om de hoogte en kun je je aanmelden voor de deelneming. CEO Sebastian Siemiatkowski maakte 18 augustus bekend op zijn vroegst een beursgang in 2022 te verwachten. 

Klarna is een Zweeds fintech bedrijf dat al 15 jaar betalingen mogelijk maakt. Ze zijn voornamelijk bekend van het BNPL-principe (Buy Now, Pay Later), waarmee ze consumenten in staat stellen achteraf te laten betalen. Zodra een gebruiker een transactie via Klarna voltooid, ontvangt het bedrijf een commissie van de verkoper. Op dit moment maken 90 miljoen shoppers en 250.000 webwinkels gebruik van Klarna.

In juni 2021 heeft Klarna 639 miljoen dollar opgehaald in een investeringsronde, geleid door Softbank Group’s Vision Fund 2, waardoor de waardering van Klarna op 45,6 miljard kwam. 

Benieuwd naar meer IPO’s? Bekijk de agenda op de website van Freedom24 om te zien welke IPO’s naderen en aan welke je kunt deelnemen! 

Let op: beleggen kent risico’s.

Bezoek website

Plaats een recensie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw beoordeling:

Prijs:

Service:

Kwaliteit:

Gebruiksvriendelijkheid:

Rating

8.1 Geweldig!

Voordelen

  • Lage transactiekosten
  • Deelnemen aan IPO's
  • Flexibele kostenplannen
  • Binnen 10 minuten een rekening openen
  • Geen minimale storting voor aandelenrekening

Nadelen

  • Minimaal $2.000 storten voor IPO deelname